Numeroase localități din Republica Moldova au rămas marți seară în beznă totală. Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat o „deconectare în masă” în mai multe regiuni, din cauza bombardamentelor masive ale rușilor.
Oraşele Bălţi, Ialoveni, Călăraşi, Ungheni, Nisporeni, Edineţ, Soroca, Rîşcani din Republica Moldova au rămas parţial fără curent electric, ca urmare a atacurilor din Ucraina care au avariat infrastructura energetică a ţării. De asemenea, unele localităţi din regiunea transnistreană, inclusiv oraşul Tighina, au fost afectate de pene de curent totale sau parţiale. Şi livrarea energiei electrice din România prin reţeaua Isaccea-Vulcăneşti a fost sistată.
„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență).
Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a anunțat vicepremierul, citat de Deschide.md.
O oră mai târziu, Spînu a scris pe Facebook că în majoritatea zonelor alimentarea a fost restabilită, dar pericolul de deconectare rămâne, cu fiecare rachetă lansată de ruși.
„Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi”, a scris Spînu.
Și președintele moldovean a reacționat și a acuzat Rusia că a pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni.
„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă şi energetică a ţării vecine, au pus în pericol viaţa şi siguranţa a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Le mulţumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm şi înţelegere. Războiul trebuie oprit!”, a scris preşedinta Republicii Moldova pe Facebook.
Maia Sandu arăta, la începutul lunii, în timpul unei vizite la București, că România furnizează deja Chișinăului aproape 200 de megawați și că își dorește să crească această cantitate cu aproximativ o treime, preferabil la același preț.
Ea chiar a făcut un apel la români să economisească energie, putând să contribuie astfel la alimentarea Moldovei și să o ajute să treacă iarna.