Washington Post: Serviciul secret al Rusiei încearcă să răstoarne guvernul prooccidental al Moldovei. Pe cine vrea să pună în loc

Washington Post: Serviciul secret al Rusiei încearcă să răstoarne guvernul prooccidental al Moldovei. Pe cine vrea să pună în loc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Publicația americană Washington Post scrie că serviciul secret al Rusiei, FSB, care este continuatorul KGB, încearcă să răstoarne actualul guvern prooccidental de la Chișinău. Favorit pentru a prelua puterea peste Prut ar fi tânărul politician Ilan Șor, cel care a fugit din țară în urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean.

Asta reiese dintr-o serie de documente secrete care au fost obținute de serviciile de informații ucrainene, citate de Washington Post.

În articol, Ilan Șor este numit ”un partener vrednic, pe termen lung” al Moscovei, în timp ce FSB folosește apelativul ”tânărul” pentru politicianul de 35 de ani. Acesta este un personaj de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

ADVERTISING

Iar aceste documente arată cum Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, în timp ce campania sa militară din Ucraina eșuează. FSB a livrat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat ale Rusiei, pentru a cultiva această rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara către Moscova, mai arată documentele.

”Idolul” Șor

Șor nu este deloc un nume nou pentru americani. Recent, trezoreria SUA a impus sancțiuni unor organizații și indivizi din Rusia și Moldova, printre care și Ilan Șor, menționând despre acesta că ”a conlucrat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a provoca instabilitate politică în Moldova” și ”a primit sprijin din Rusia”, iar din luna iunie a lucrat ”cu entități din Moscova pentru a submina” aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Totodată, un raport din aprilie 2021 scris de strategi pentru FSB îl portretizează pe Șor astfel: ”Pentru unii, este cu siguranță un personaj de neacceptat, la care au alergie. Dar pentru alții, el este un adevărat idol și lider”.

Sursa citată mai scrie că Moscova este un vechi susținător al Transnistriei, ocupată de trupele ruse, și că conflictul înghețat din această zonă a fost o frână în eforturile Moldovei de se integra în Europa Occidentală.

De asemenea, în primele luni ale conflictului din Ucraina, guvernul moldovean s-a temut că tancurile rusești vor năvăli peste granițetele sale, mai ales dacă Odesa, aflată la câteva zeci de kilometri depărtare, ar cădea.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇