Ambasadoarea Republicii Moldova la UE: Ţara e vulnerabilă și nu sunt necesare acțiuni militare pentru a o destabiliza și mai mult

Ambasadoarea Republicii Moldova la UE: Ţara e vulnerabilă și nu sunt necesare acțiuni militare pentru a o destabiliza și mai mult

Suntem într-o situație tehnică complicată, acum 80% din necesarul de electricitate este cumpărat din România.

Indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, este multă determinare și efort în a livra și deja sunt câteva acțiuni care arată progres în ceea ce privește aderarea la UE.

Societatea Republicii Moldova a demonstrat multă reziliență în situația complicată.  O scumpire de 200 de euro e mare pentru o familie în alte state, în Republica Moldova poate reprezenta și 100% din venitul unei întregi familii.

Nu există altă alternativă decât de a susține aceste familii.  Prima lovitură în cazul scumpirii energiei este sectorul economic. În Republica Moldova, economia fiind foarte mică, lovitura se duce direct la consumator.

Principala prioritate este de a livra, conform celor nouă recomandări, deja este mult progres în această direcție, jumătate dintre recomandări acoperă domeniul justiției/statului de drept, a explicat Daniela Morari, ambasador al Republicii Moldova pe lângă UE, la o întâlnire cu jurnaliștii români, la Bruxelles.

ADVERTISING

Cele mai importante declarații:

  • A doua prioritate e de a găsi cât mai multe instrumente în această nouă postură de țară cu statut candidat, pentru a trece la statutul de membru.  
  • A treia prioritate este aceea de a supraviețui iarna aceasta și de a face față consecințelor războiului din Ucraina.
  • Criza energetică ocupă atenția întregului Guvern din Republica Moldova de a găsi soluții. Este o criză energetică complexă, din experiența anului trecut am învățat multe, e prima dată când Republica Moldova a cumpărat gaz din alte surse decât Federația Rusă.
  • Gaze naturale: Republica Moldova recepționează doar 51% din contractul cu Gazprom, am început să procurăm deficitul de gaze naturale din alte surse – Slovacia, Polonia, România. Rezervele ajung pentru o lună, în condiții de vreme normală, nu de iarnă grea.
  • Republica Moldova deja plătește un preț de șase ori mai mare decât în septembrie anul trecut. E necesar să găsim un mecanism de a compensa și de a identifica grupurile vulnerabile.
ADVERTISING

  • Electricitate: o dimensiune mai complicată decât cea a gazelor naturale. O lecție învățată anul trecut a fost să nu cumpărăm doar dintr-o sursă – anul trecut cumpăram 30% din Ucraina și 70% din Transnistria. Din 11 octombrie, Ucraina nu mai exportă electricitate, această diferență a fost acoperită de România în luna octombrie. Regiunea transnistreană a livrat pentru octombrie doar 27% din 70%, de la 1 noiembrie livrarea este de zero. Suntem într-o situație tehnică complicată, acum 80% din necesarul de electricitate este cumpărat din România.
  • Prima prioritate e să găsim companii de unde să procurăm electricitate, la prețuri avantajoase. Suntem interesați în a găsi generatoare de capacitate mare, care să ajute în perioada în care ar fi dificultăți în a găsi electricitate.
  • S-a redus cu 57% consumul de gaze naturale și 17% cel de electricitate, față de octombrie 2021.
  • Sunt cetățeni care încă sunt de orientare pro-rusă. Guvernul Republicii Moldova încearcă să fie incluziv, și așa societatea este divizată în mai multe forme. Dezinformarea contribuie cel mai mult la asta. Avem regiuni ale țării în care oamenii au o viziune diferită atât față de războiul din Ucraina, față de cooperarea cu diferiți actori. Este un efort care trebuie coordonat, cum am putea să învățăm unii de la alții.
  • Despre neutralitate: În contextul ultimelor evenimente, înțelegem că a fi neutru nu înseamnă a fi pasiv. Suntem interesați să consolidăm reziliența și să facem mai multe lucruri pentru securitate.
ADVERTISING

Întrebată dacă încercările de destabilizare de la Chișinău pot afecta procesul de aderare la UE, ambasadoarea a explicat că situația este una vulnerabilă.

"Indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, este multă determinare și efort în a livra și deja sunt câteva acțiuni care arată progres în acest sens.

Republica Moldova este vulnerabilă și nu sunt necesare acțiuni militare pentru a o destabiliza și mai mult, acțiunile care se întâmplă acum pot fi văzute în acest areal. Este îngrijorător, este important să fie susținută politic Republica Moldova."

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE) , prezent la discuție, a explicat că Republica Moldova este credibilă, datorită reformelor începute, datorită comportamentului european de la începutul războiului încoace.

Am fost pozitiv surprinși de ritmul rapid al reformelor, în ciuda dificultăților de la Chișinău.

Parlamentul European a solicitat în declarația adoptată săptămâna trecută ca CE să explice care vor fi următorii pași pentru aderare, după ce cele nouă recomandări cerute vor fi îndeplinite. Linia strategică trebuie să fie: tot ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei trebuie să ofere și Republicii Moldova”, a spus acesta.

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP/PPE) a adăugat că este important să vedem ce vrea Rusia de la Republica Moldova.

"Vulnerabilitățile interne pe care le are Republica Moldova pot oricând crea dificultăți în ceea ce privește atingerea progreselor de etapă.

Spațiul audio-vizual a fost mai bine de două decenii și jumătate dominat de presă de limba rusă, care a făcut agenda în Republica Moldova. (...)

A pune acum pe masă tema neutralității îi poate schimba lui Putin strategia față de Republica Moldova. Ultimele mesaje transmise de Kremlin către Republica Moldova reprezintă o amenințare directă", a explicat Eugen Tomac.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇