România cumpără generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova

România cumpără generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova

După ce Maia Sandu a venit la Bucureşti marţi şi s-a plâns de grava criză energetică în care se află ţara sa, Guvernul are în vedere să cumpere generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova.

Vecinii de peste Prut se află în cea mai gravă criză energetică din istorie, după ce au încetat livrările din Ucraina, din cauza bombardamentelor Rusiei.

”Există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență.

ADVERTISING

(...) Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat consilierul premierului Ciucă pentru probleme de securitate, Iulian Chifu, la TVR Info.

Deocamdată însă România a început să livreze energie electrică vecinilor.

”Din 14 octombrie livrează 135 MW/ora/zi, iar din 24 octombrie, la solicitare, e vorba nu de un consum constant pe baza unui contract, ci de livrări de urgență, de compensare și reechilibrare și care se fac la un alt preț și o putem face în egală măsură, în limita capacității de interconectare a celor două state”, a precizat Iulian Chifu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta a explicat și cum s-a stabilit prețul: ”Livrările se fac la prețul care a fost convenit cu Republica Moldova, la un preț preferențial, validat prin hotărâre de guvern, la nivelul României. Cealaltă componentă, de urgență, cea validată începând cu 24 octombrie, se face la prețul pieței.”

Maia Sandu ne cere să economisim cu toţii

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu poartă discuții continue cu România și blocul comunitar ca să obțină gaze și energie electrică pentru a trece cu bine peste iarnă, dar spune că fiecare dintre noi poate ajuta.

ADVERTISING

„România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Eu cred că, dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova. (...)

Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru”, a spus Maia Sandu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇