Hidroelectrica va livra curent peste Prut. Maia Sandu: Mulțumim, România!

Hidroelectrica va livra curent peste Prut. Maia Sandu: Mulțumim, România!

Maia Sandu mulțumește României pentru furnizarea de electricitate, după ce Bucureştiul a anunţat că Hidroelectrica va începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova în noaptea de joi spre vineri.

„România ne ajută din nou – de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, scrie pe Facebok Maia Sandu.

Preşedintele Moldovei aminteşte că decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent, din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetăţeni să economisească, pe cât este posibil, energia electrică.

"Le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, adaugă Maia Sandu.

Declarația ei vine după anunțul ministrului Energiei, Virgil Popescu, referitor la livrarea de curent peste Prut.

ADVERTISING

Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat joi un contract de furnizare pentru 100 MW.

„Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2.

ADVERTISING

Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, precizează Virgil Popescu, tot pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇