Președintele Republicii Moldova Maia Sandu poartă discuții continue cu România și blocul comunitar ca să obțină gaze și energie electrică pentru a trece cu bine peste iarnă. Promisiuni a obținut și marți la București, atât de la Klaus Iohannis, cât și de la Nicolae Ciucă, dar consideră că orice român poate contribui.
Situația în țara vecină este critică, după ce Rusia a redus drastic volumul de gaz furnizat și Ucraina a blocat exporturile de energie, după ce rușii au bombardat masiv liniile de electricitate.
„România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.
Eu cred că, dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova. (...)
Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru”, a spus Maia Sandu, într-un interviu acordat G4Media.
Liderul de la Chișinău a precizat că Moldova deja cumpără aproape 200 de megawați din România și ar vrea să crească această cantitate cu aproximativ o treime.
Deși prețul cerut de România în prezent este mai mare decât în urmă cu câteva luni, este un cost pe care Chișinăul și-l permite, dar Maia Sandu speră să nu mai crească.
„Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important. Și am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România”, a mai spus Maia Sandu.
Amintim că economisirea energiei în contextul crizei acute cu care se confruntă Europa a fost măr al discordiei în coaliție. Mai mulți lideri social-democrați, în frunte cu Marcel Ciolacu, au spus că nu va permite nimănui să impună o astfel de măsură românilor, pe motiv că deja „ne-am plătit porţia în 50 de ani de comunism”.