Ce spune Articolul 4 din Tratatul NATO, de care vorbește Polonia, și în ce condiții e activat Articolul 5

Ce spune Articolul 4 din Tratatul NATO, de care vorbește Polonia, și în ce condiții e activat Articolul 5
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polonia a evitat să atribuie direct Rusiei vina pentru exploziile de la ferma aflată la 5 kilometri de granița cu Ucraina, despre care presa și mai mulți oficiali europeni spun că au fost provocate de rachete rusești rătăcite.

Însă Varșovia a decis, până când ancheta va indica vinovatul, să ridice nivelul de alertă al armatei și a anunțat că ia în considerare activarea Articolului 4 din Tratatul NATO.

Acesta presupune că „părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”.

ADVERTISING

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului ameninţat. Discuţiile analizează dacă există o ameninţare şi cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate. 

Articolul 4 poate fi în teorie un precursor al activării Articolului 5, dar nu înseamnă automat că vor exista presiuni directe pentru a acţiona. 

ADVERTISING

Acest mecanism de consultare a fost declanşat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldaţi turci au fost ucişi într-un atac dinspre Siria. În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură. 

Iată ce prevede Articolul 5:

„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.

ADVERTISING

Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.

Articolul 5 a fost scris într-un moment în care Alianța era amenințată de un atac al Uniunii Sovietice. Potrivit The Guardian, în 73 de ani, de când a fost semnat în 1949, Articolul 5 a fost declanșat o singură dată, a doua zi după atentatele de pe 11 septembrie 2001.

Atunci, membrii europeni ai NATO au decis, în unanimitate, că teritoriul SUA fusese atacat și că se impun acțiuni militare comune. Însă Administrația Bush a declinat oferta NATO și a ales ca forțele americane să atace singure Afganistanul. După îndepărtarea talibanilor de la conducere, Washingtonul i-a invitat și pe europeni să trimită trupe de menținere a păcii în Afganistan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇