Reuniune de urgență a G7 și NATO, după ce o rachetă a lovit Polonia. Biden anunță „unanimitate totală la masă”, Erdogan spune că „Rusia nu are nimic de-a face”

Reuniune de urgență a G7 și NATO, după ce o rachetă a lovit Polonia. Biden anunță „unanimitate totală la masă”, Erdogan spune că „Rusia nu are nimic de-a face”

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi liderii G7 şi NATO au organizat o reuniune neprogramată anterior în Bali pentru a discuta despre explozia din Polonia, care a provocat moartea a două persoane.

Polonia a declarat că o „rachetă de fabricaţie rusească” a căzut, marţi, într-un sat din apropierea graniţei cu Ucraina. 

Citește aici mai multe detalii - Explozii în Polonia soldate cu victime. Varșovia confirmă că e vorba de o rachetă rusească, activează Articolul 4 și ridică nivelul de alertă al armatei (Foto)

ADVERTISING

La reuniune au participat Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul japonez Kishida Fumio, premierul britanic Rishi Sunak, premierul spaniol Pedro Sanchez, premierul olandez Mark Rutte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. 

Liderii au avut o reuniune de urgenţă în urma incidentului. Biden a spus că i-a informat despre discuţia sa anterioară cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și că au convenit să sprijine ancheta Poloniei.

ADVERTISING

„Am convenit să sprijinim investigaţia Poloniei privind explozia din zona rurală de lângă graniţa cu Ucraina. Şi mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat", a declarat Biden.

„Apoi vom stabili în mod colectiv următorul pas, pe măsură ce vom investiga şi vom continua. A existat o unanimitate totală în rândul celor prezenţi la masă", a adăugat el. 

Preşedintele american a mai spus că datele preliminare sugerează că este puţin probabil ca racheta să fi fost lansată din interiorul Rusiei.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet", a răspuns Biden. 

ADVERTISING

El a adăugat că „este puţin probabil, având în vedere traiectoria, ca proiectilul să fi fost tras din Rusia. Dar vom vedea". 

Declarațiile vagi ale lui Biden pot fi explicate prin informațiile publicate de Associated Press, care citează trei oficiali americani care au afirmat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti care a vizat teritoriul ucrainean în timpul atacului de marţi. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public pe acest subiect, precizează AP.

În plus, președintele turc Recep Erdogan spune că ţine cont de declarația Rusiei referitoare la racheta care a lovit Polonia și că el „nu crede că Moscova a avut vreo implicare”.

„Rusia spune că incidentul nu are nimic de-a face cu ei și președintele Joe Biden spune că aceste rachete nu sunt fabricate în Rusia și asta arată că Rusia nu are nimic de-a face”, a spus Erdogan, într-o conferință susţinută în marja Summit-ului G20 din Bali, potrivit Reuters.

Erdogan consideră că situația trebuie investigată atent și va vorbi cu președintele rus Vladimir Putin după ce se întoarce în Turcia.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că rapoartele privind rachetele ruseşti care ar fi aterizat în Polonia au fost o „provocare deliberată". 

Miercuri urmează să aibă loc o reuniune a ambasadorilor NATO convocată de Polonia în baza Articolului 4. Adunarea va fi prezidată de șeful Alianței, Jens Stoltenberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇