Evadare în masă: Bande înarmate au luat cu asalt două închisori și au eliberat mii de deținuți

Evadare în masă: Bande înarmate au luat cu asalt două închisori și au eliberat mii de deținuți

E stare de urgenţă în Haiti, după ce bande înarmate au luat cu asalt Penitenciarul Naţional din Port-au-Prince şi au eliberat mii de deţinuţi în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Cel puţin zece persoane au murit, în timpul evadării în masă.

"Sunt multe cadavre de deţinuţi", a declarat pentru AFP Pierre Espérance, directorul executiv al Reţelei Naţionale de Apărare a Drepturilor Omului (RNDDH), care a explicat că doar o sută de deţinuţi se mai aflau duminică în penitenciar, dintr-un total de aproximativ 3.800 înainte de luarea cu asalt a închisorii.

ADVERTISING

Un jurnalist AFP care a mers la faţa locului duminică dimineaţa a văzut aproximativ zece cadavre în apropierea închisorii. Potrivit acestuia, unele dintre cadavre fuseseră lovite de gloanţe sau proiectile. El a reuşit să intre în închisoare, unde uşa era "deschisă" şi nu era "aproape nimeni acolo".

Acest bilanţ neoficial vine după câteva ore de haos.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, poliţiştii "au încercat să respingă un asalt al unor bande criminale asupra Penitenciarului Naţional şi a închisorii Croix des Bouquets", a precizat guvernul din Haiti, într-un comunicat.

ADVERTISING

"Asaltul asupra acestor închisori s-a soldat cu rănirea mai multor deţinuţi şi a personalului închisorii", a adăugat acesta.

Guvernul a denunţat "dezlănţuirea unor criminali puternic înarmaţi, disperaţi să elibereze persoane aflate în detenţie, în special pentru răpiri, crime şi alte infracţiuni grave, şi care nu ezită să execute civili şi să incendieze şi să jefuiască bunuri publice şi private".

Potrivit lui Pierre Espérance, nu se ştie încă exact câţi deţinuţi au evadat din închisoarea Croix des Bouquets.

ADVERTISING

Printre ei se află şi "membri importanţi ai unor bande foarte puternice", relatează Gazette d'Haïti.

Mai mulţi deţinuţi de drept comun, şefi de bandă cunoscuţi şi cei acuzaţi de asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse au fost încarceraţi în această închisoare, situată la câteva sute de metri de palatul naţional, adaugă cotidianul haitian Le Nouvelliste, care nu are detalii despre numărul sau profilul deţinuţilor evadaţi.

Potrivit acestui jurnal local, închisoarea, principalul centru de detenţie din Haiti, era "spionată de joi de atacatori cu ajutorul unei drone".

Guvernul haitian a declarat, duminică seară, stare de urgenţă, în urma confruntărilor violente din capitală, care au afectat comunicaţiile şi au dus la evadările din închisori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇