Haiti: Văduva, fostul premier și fostul șef al Poliției, puși sub acuzare pentru asasinarea președintelui

Haiti: Văduva, fostul premier și fostul șef al Poliției, puși sub acuzare pentru asasinarea președintelui

Justiţia haitiană a inculpat mai mult de 50 de persoane, printre care văduva fostului preşedinte Jovenel Moise, un ex-prim-ministru şi un fost şef al poliţiei naţionale, pentru presupusa lor implicare în asasinarea fostului şef al statului în 2021.

Cotidianul local AyiboPost a publicat online ceea ce prezintă drept ordonanţa judecătorului de instrucţie, un document de 122 de pagini „rezultat dintr-o duzină de audieri”, ce nu permite totuşi „identificarea în mod clar a autorilor intelectuali ai asasinatului, nici a finanţatorilor”, transmite AFP.

Potrivit acestui document, magistratul a cerut ca Martine Moise şi alte 50 de persoane să fie trimise în judecată pentru fapte de asociere de infractori, furt cu mâna armată, terorism, asasinat şi complicitate la asasinat, infracţiuni comise în prejudiciul preşedintelui Moise.

„Acuzaţiile concordante şi indiciile de implicare a fostei Prime Doamne (Martine Moise) în asasinarea preşedintelui Jovenel Moise sunt suficiente”, se arată în document, care notează că „declaraţiile fostei Prime Doamne (…) sunt atât de marcate de contradicţii, încât lasă de dorit şi o discreditează”.

Printre inculpaţi se mai află fostul premier interimar Claude Joseph şi fostul şef al poliţiei naţionale Léon Charles, împotriva lor existând indicii suficiente de complicitate în asasinarea şefului statului.

La 7 iulie 2021, Jovenel Moise a fost împuşcat mortal în reşedinţa sa privată de un comando de mai mult de 20 de persoane, mai ales mercenari columbieni, fără ca gărzile sale de corp să intervină. Soţia preşedintelui a fost ea însăşi rănită în atac.

La 9 noiembrie, Joseph Vincent, un americano-haitian acuzat că a participat la asasinat, a fost condamnat în Florida, SUA, la închisoare pe viaţă.

Justiţia americană a lansat urmăriri împotriva a 11 persoane acuzate de implicare în asasinat, pe motivul că respectivul complot a fost pus la cale în Florida. Patru dintre aceste persoane au fost condamnate la detenţie pe viaţă, printre ele şi Vincent, care a pledat vinovat.

Haiti se confruntă cu o gravă criză politică, umanitară şi de securitate. Bande înarmate controlează zone întregi, numărul omorurilor a crescut de peste două ori în 2023, iar asasinarea preşedintelui Moise a amplificat şi mai mult haosul din cea mai săracă ţară de pe continentul american.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇