Elicopterul SMURD, pus să facă zbor de imagine. Doi pacienți în stare gravă l-au așteptat degeaba

Elicopterul SMURD, pus să facă zbor de imagine. Doi pacienți în stare gravă l-au așteptat degeaba

Autoritățile de la București au decis, săptămâna trecută, să trimită un elicopter SMURD în căutarea băiețelului de doi ani, dispărut din comuna Tudora, judeţul Botoşani. Asta deși era așteptat de pacienți în stare gravă.

Misiunea elicopterului de la laşi s-a desfăşurat în 18 martie, intervalul orar 09:15 – 12:10, timp în care reprezentanţii ISU Botoşani şi cadrele medicale din Botoşani aşteptau ca elicopterul să aterizeze pentru a prelua un pacient în stare gravă, scrie Monitorul de Botoșani.

Asta reiese şi dintr-un mesaj emis de către reprezentanţii ISU Botoşani, la ora 8:45 în acea dimineaţă, în care informau de aterizarea elicopterului pe heliport pentru un bărbat de 61 de ani cu infarct.

ADVERTISING

„Ni s-a transmis că elicopterul a plecat la o altă misiune, la un copil. Pacientul cu infarct să fie transportat terestru. În condiţiile în care pacientul avea nevoie să ajungă cât mai repede la Iaşi, iar în tot timpul cât a fost pregătit pentru elicopter şi s-a aşteptat, ar fi putut ajunge cu ambulanţa”, a spus un cadru medical din Spitalul Judeţean.

Situaţia s-a repetat la prânz, însă cu un caz şi mai grav. Un copil de 11 ani a ajuns la Urgenţe cu ambulanţa, cu secţiune de tendoane şi vase de sânge la nivelul mâinii. Copilul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală cât mai rapidă, în centrul universitar din Iaşi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„S-a luat imediat decizia transferului la Iaşi. Era clar că are nevoie de o intervenţie laborioasă la mână. S-a sunat pentru a cere elicopterul SMURD pentru a ajunge cât mai repede la Iaşi. Dar ni s-a transmis că în continuare este indisponibil, în urma acţiunilor de căutare de la Tudora”, a spus un medic din cadrul secţiei de pediatrie.

Reprezentanţii Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I au argumentat că elicopterele au capacitatea de acoperire a unei zone întinse, într-un timp scurt, inclusiv aterizarea/decolarea în/din zone inaccesibile sau greu accesibile resurselor de interventie de la sol.

ADVERTISING

Doar că zona unde era căutat Aryan era una puternic împădurită, iar elicopterul a aterizat doar pe un stadion din localitate. Mai mult, trei drone cu termoviziune, nu au mai putut fi ridicare de la sol, pentru a nu încurca elicopterele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇