Prin ordonanța de urgență adoptată joi, Guvernul a renunțat la unele dintre ”măsurile de austeritate” stabilite anul trecut, decizia adăugând anul acesta 380 de milioane de lei la cheltuielile bugetare.
Impactul calculat de Finanțe în următorii 5 ani ar fi, potrivit oficialilor, în medie, de 142 milioane lei, anual.
Între măsurile decise joi:
- Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.
- Personalul care a dobândit calitatea de veteran din teatrele de operații și care nu este invalid, rănit, ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază, între altele, de o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, de 25% din salariul minim brut pentru personalul în activitate și de indemnizație lunară, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflației în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.
- Pentru a nu afecta veniturile salariale aflate în plată pentru majoritatea personalului operatorilor economici se acordă bonusuri (reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană) la valoarea aflată în plată pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi.
- Companiile de stat care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 vor putea acorda creșteri salariale, condiționat de prezentarea unui plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară.
- Se majorează cu 70 numărul total de indemnizații de merit, în contextul în care domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost inclus între celelalte domenii ale culturii pentru care se acordă indemnizația.
- Se instituie posibilitatea Guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10% din numărul total de posturi aprobate în instituțiile publice.
ADVERTISING
Citeşte integral analiza Guvernul renunță la austeritate și adaugă 380 de milioane de lei la cheltuieli în 2024: vouchere, tichete, noi indemnizații pe Curs de Guvernare