Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță prin care se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.
Reprezentanţii USR consideră că Guvernul ”minte” atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează. Şi asta pentru că preţurile la energie plafonate sunt mai mari decât pe piaţa liberă.
Cert este că azi, la amiază, preţul electricităţii pe piaţă a fost 0.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune.
„Aşa cum am promis, menţinem mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populaţia, dar şi companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejaţi faţă de o eventuală volatilitate de pe piaţa energiei şi gazelor naturale, în actualele condiţii de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piaţă care a trecut de perioada tulbure şi incertitudine. Am asigurat şi ne dorim să asigurăm stabilitate.
Suntem printre ţările din UE în care preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon şi cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz şi la consumatorii de energie electrică, cu un consum de peste 300 kWh/lună”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat de News.ro.
Ministerul Energiei subliniază că se va asigura, de asemenea, că revenirea la mecanismele pieţei libere se va face etapizat şi cu asigurarea unui preţ corect pentru români.
Astfel, în procesul de tranziţie la piaţa liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziţionat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puţin egală cu 50% din consumul clienţilor din portofoliu.
USR: Guvernul Ciolacu minte
Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează.
"Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. De fapt, Guvernul PSD-PNL continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează. Aceasta pentru că plafoanele, fie ele şi un pic reduse prin ordonanţa care se adoptă astăzi, tot sunt mult mai mari decât preţurile la energie şi gaze de pe piaţa liberă.
USR arată, de luni de zile, că plătim preţurile la energie 'plafonate' mai mari decât pe piaţa liberă. Acest lucru se datorează faptului că preţurile în România sunt fixate din pixul politicienilor PSD-PNL, iar piaţa de energie nu poate regla preţurile care sunt pe un trend descendent în toată Europa", se arată într-un comunicat de presă remis de USR.
Avem cel mai mic preţ la energie electrică din regiune
Totodată, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune, fiind un efect al investiţiilor în „energie verde, în regenerabile”.
„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine.
Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a explicat Sebastian Burduja.
Azi la prânz, prețul electricității din România a fost 0
Prețul de piață al electricității a fost azi, la prânz, 0 lei/MWh. Între orele 12.00 și 15.00, curentul a fost gratis, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, operatorul bursei de energie, prezentate de Digi24.
A fost gratis, dar se exportă, nu se consumă local, beneficiarii fiind firme din Bulgaria și Ungaria. Costul zero al energiei este efectul aportului masiv instantaneu de energie solară și eoliană. Aceasta, fiind produsă majoritar de companii private, poate costa zero, pentru că societatea decide să-și vândă oricum energia produsă, numai s-o vândă, pentru că nu avem capacități semnificative de stocare.
După ora 15.00, piața și-a revenit și va ajunge rapid la 80 de euro/MWh, la ora 20.00, pe vârf de consum.