Guvernul a eliminat taxa pe soare

Guvernul a eliminat taxa pe soare
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă prin care este eliminată posibilitatea de a pune taxă pe soare pentru prosumatori.

„Mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii aşa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susţinerea prosumatorilor şi un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat şi decarbonizat”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat de News.ro.

Prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă din 2022, ANRE ar fi avut dreptul să impună taxe prosumatorilor, începând cu data de 1 decembrie 2026, în situaţia în care contribuţia lor la capacitatea totală de producţie a energiei din România ar fi depăşit 8%.

ADVERTISING

La începutul lunii februarie, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a cerut autorităţilor să elimine acest paragraf din lege, pentru a nu exista riscul ca această taxă să fie introdusă.

Astfel, APCE a solicitat Guvernului elaborarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se precizeze foarte clar că nu va fi introdusă nicio taxă pe autoconsum („taxa pe soare”), întrucât aceasta nu este impusă de directivele europene.

Zilele trecute, ministrul Burduja a precizat că a venit răspunsul formal de la Comisia Europeană care permite abrogarea acelui articol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇