Explozia de fotovoltaice: Numărul prosumatorilor a crescut de la 300 la peste 77.000

Explozia de fotovoltaice: Numărul prosumatorilor a crescut de la 300 la peste 77.000
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul prosumatorilor, adică persoane și companii care produc și consumă energie electrică, a crescut semnificativ în România în ultimii ani.

Dacă în anul 2019 erau înregistrați doar 303 prosumatori, România avea la jumătatea anului 77.638. Cei mai mulți prosumatori sunt în Ilfov, Timiș și Dolj, arată datele ANRE citate de Economedia.

În ultimele trei luni a existat o creștere de 28% la cererile de instalare a panourilor solare comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Mai mult, la nivel național sunt în derulare în acest moment peste 1.000 de proiecte pe această piață. Cele mai multe inițiative privind producția de energie electrică din surse regenerabile sunt concentrate în principal în județul Dolj, cu un total de 69 de proiecte, urmat de Giurgiu, care are 65 de astfel de proiecte, și apoi Constanța, cu 64 de proiecte similare.

ADVERTISING

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat recent că ar trebui impus un prag maxim la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al fiecăruia.

"Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii - n.red.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi.

ADVERTISING

Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare - n.red.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW - şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau, dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune.

De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi - nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii", a menţionat George Niculescu.

ADVERTISING

Fostul vicepreşedinte ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în prezent director la Ciga Energy, a declarat însă că nu crede că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei poate să limiteze, printr-o reglementare, dreptul oricărei persoane fizice sau juridice de a produce energie electrică.

Recomandarea noastră: Analiza Spot Cine și-a bătut joc de prosumatori? Revelația târzie a fotovoltaicelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇