Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat. AFM e acuzată că a uitat să trimită un mail, dar ministrul spune că are dovada că nu-i așa

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat. AFM e acuzată că a uitat să trimită un mail, dar ministrul spune că are dovada că nu-i așa
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marţi, ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Oradea în dosarul prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu”, se arată într-un comunicat al AFM, citat de Agerpres.

Administraţia Fondului pentru Mediu menţionează că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

Instituţia precizează că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL.

ADVERTISING

AFM ar fi „uitat” să trimită un email

Firma a dorit să se înscrie ca instalator de panouri fotovoltaice, dar a fost respinsă de Administrația Fondului pentru Mediu și a dat în judecată AFM.

În proces, firma din Oradea a arătat că și-a deschis un cont pe platforma dedicată instalatorilor care vor să intre în program. Pentru deschiderea contului și autentificare a folosit o adresă de email pe care a și primit confirmarea că a fost autentificat, scrie Adevărul.

Firma a depus documentele cerute în 9 mai 2023 și a așteptat noutăți de la AFM. În 24 mai 2023, reprezentantul firmei a verificat aplicația pentru a verifica statusul dosarului, observând că în data de 12 mai 2023 „s-a depus o cerere de informații suplimentare" cu termen de răspuns cinci zile.

În 11 iulie 2023, când s-a publicat lista instalatorilor validați de AFM, firma din Oradea avea să constate că a fost respinsă pentru că „nu au fost trimise documentele solicitate în etapa de remediere”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Firma a reclamat că trebuia să primească solicitarea de notificare pe email, acolo unde a primit și confirmarea înscrierii în aplicație. Aceasta a arătat că „nu a primit pe adresa de email indicată nicio notificare din partea AFM de a depune acte suplimentare sau de a da explicații şi a dovedit acest aspect”.
Societatea a arătat în proces că nevalidarea ca instalator AFM a afectat-o grav pentru că, având din partea clienților cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, a angajat oameni, astfel încât să facă față cererilor venite din partea clienților.

Replica ministrului

Însă Administraţia Fondului pentru Mediu susţine că a transmis mailul către compania respinsă, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acesta susţine că i-au fost transmise anumite capturi de ecran care ar putea să confirme trimiterea acelor mailuri.

"Până la urmă, e un litigiu extrem de simplu: o companie pretinde că nu a fost înştiinţată prin e-mail. AFM spune că a trimis acel e-mail şi are dovezi în acest sens. Din acest din acest motiv vă pot asigura că toate măsurile administrative care se impun în situaţia în care se va dovedi că AFM are o culpă în tot acest proces vor fi luate.

ADVERTISING

Ceea ce trebuie să vedem este aprecierea instanţei, modul în care AFM va reuşi să dovedească cele spuse de ei şi, în măsura în care judecătorul va aprecia convingătoare pledoaria, va repune practic firma în acele drepturi.

În măsura în care nu va face acest lucru, procesul va continua aşa cum a continuat şi până acum.

Am cerut informaţii şi mi-au fost transmise anumite capturi de ecran care ar putea să confirme trimiterea acelor e-mail-uri. Dar acest lucru cred că trebuie lăsat la aprecierea instanţei, având în vedere că nu a fost un proces convenţional în care o persoană trimite e-mail-ul pe care să-l găsim în căsuţa e-mailurilor trimise.

Acele e-mail-uri au fost trimise în mod automat de către o aplicaţie informatică şi frumuseţea acestor acestor corespondenţe electronice este că lasă urme întotdeauna. Nu cred că va fi greu pentru judecător să constate dacă e-mail-ul a fost trimis sau nu. Discutăm de o aplicaţie în cloud-ul unei foarte mari companii internaţionale. Deci avem acces la aceste date, la fel cum va avea acces şi instanţa de judecată. Acesta este motivul pentru care sunt convins că acest litigiu se va termina foarte rapid, pentru ca oamenii să nu sufere", a declarat Fechet, citat de Agerpres.

Casa Verde Fotovoltaice 2023

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde de lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇