România e pe cale să devină țara panourilor arse. Riscul de incendiu în cazul sistemelor fotovoltaice crește exponențial

România e pe cale să devină țara panourilor arse. Riscul de incendiu în cazul sistemelor fotovoltaice crește exponențial
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Riscul de incendiu al sistemelor fotovoltaice creşte exponenţial în România, din cauza instalărilor neautorizate tot mai dese pe casele românilor.

În ultimul an, au apărut tot mai multe firme neautorizate de ANRE, care abuzează de necunoaşterea şi dorinţa românilor care vor să scape de facturile la energie cât mai repede, atrage atenţia Kilowat, companie de soluţii de energie regenerabilă din România.

Locuinţele pe care sunt montate sisteme fotovoltaice de către firme fără autorizaţie ANRE sunt supuse unui risc ridicat de incendiu, nefiind cunoscute şi respectate toate normele de siguranţă de instalare a panourilor solare", avertizează reprezentanţii companiei Kilowat.

Riscul de incendiu creşte direct proporţional cu apariţia a tot mai multor firme neautorizate, favorizată de potenţialul acestui domeniu în România şi dorinţa românilor de a scăpa de facturile la energie.

"Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât mulţi români, care nu beneficiază de programul Casa Verde sau nu au resurse financiare, fac credite bancare pentru a putea instala panouri solare, situaţie de care firmele fără autorizaţie profită”, arată compania.

ADVERTISING

Românii sunt tot mai interesaţi să devină independenţi energetic, prin urmare cererea pentru panouri solare a crescut accelerat în ultimii ani.

Potrivit datelor Kilowat, 70% dintre solicitanţi nu sunt beneficiari ai programului Casa Verde, ceea ce îi supune riscului de a lucra cu o firmă fără certificare ANRE.

“România cunoaşte cel mai mare avans privind energia verde. Dar în ciuda lucrurilor bune în favoarea românilor şi a furnizorilor în conformitate, cum sunt programele Casa Verde şi ElectricUP, apar firme care instalează panouri solare fără să aibă autorizaţie ANRE şi care astfel afectează un domeniu în plină dezvoltare şi vieţile românilor.

Românii sunt victime ale acestor firme. În ultimul an, au apărut tot mai multe firme fără a fi reglementate oficial pentru instalarea panourilor solare, care abuzează de nevoia românilor de a fi independenţi energetic pentru a scăpa de facturi la energie.

Sunt tot mai mulţi români care se chinuie să se împrumute, să facă un credit pentru panouri solare, iar aceste firme îi pun într-un mare risc.

Cu tot mai multe astfel de firme, România riscă să devină ţara panourilor arse, dar cel mai grav a locuinţelor distruse. În loc să scape de grija facturilor la energie, românii pot ajunge să stea cu grija că acoperişul poate lua foc şi că îşi pierd casele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru a preveni orice pagubă, le recomandăm să verifice dacă instalatorul are autorizaţie ANRE şi să lucreze doar cu furnizori validaţi care respectă normele de siguranţă”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat.

Cabluri ieftine, risc de incendiu

În lipsa autorizaţiei ANRE, firmele nu sunt obligate să fie la curent cu normele şi noutăţile din domeniu pentru siguranţă, să se acrediteze, să aibă personal calificat şi să garanteze calitatea serviciilor şi a echipamentelor folosite.

ADVERTISING

În multe cazuri, pentru a atrage clienţi, firmele fără autorizaţie ANRE folosesc echipamente de calitate mediocră, pentru a instala sisteme fotovoltaice la un preţ mult mai mic decât preţul pieţei.

“Deseori sunt folosite cabluri fotovoltaice cu o rezistenţă şi o calitate reduse, fiind declanşatorul principal al incendiilor. Cablurile conectează panourile solare cu invertorul, iar dacă nu sunt conforme cu normele de siguranţă, pot provoca daune.

În acest domeniu, nu poţi face rabat de la nimic - nici de la echipamente, nici de la specializarea instalatorilor, nici de la instalarea efectivă. Desigur că un cost mai mic poate fi mai convingător, mai ales pentru cei care nu beneficiază de subvenţia prin programul Casa Verde, însă montarea sistemelor fotovoltaice este o alegere importantă cu rolul de a schimba în mai bine vieţile beneficiarilor.

Iar românii au nevoie de siguranţă, au nevoie de garanţia lucrului bine făcut, pentru a nu rămâne fără case. O firmă cu autorizaţie ANRE, cu instalatori acreditaţi care respectă întocmai normele de montare, este garanţia siguranţei pentru români atunci când decid să instaleze panouri fotovoltaice pentru a scăpa de grija facturilor la energie”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Reprezentanţii Kilowat au constatat că instalările neautorizate aduc multiple pericole, printre care:

  • Utilizarea materialelor necorespunzătoare: instalatorii neautorizaţi pot folosi materiale de calitate inferioară sau neomologate, care nu sunt proiectate pentru a face faţă cerinţelor de siguranţă specifice unui sistem fotovoltaic.
  • Instalarea necorespunzătoare a echipamentelor: lipsa cunoştinţelor specializate şi a experienţei în instalarea corectă a echipamentelor solare poate duce la conexiuni slabe, supraîncălzirea componentelor şi, în cele din urmă, la riscul de incendiu.
  • Neglijarea normelor de siguranţă electrică: instalatorii neautorizaţi pot ignora sau neglija normele de siguranţă electrică, cum ar fi utilizarea echipamentelor de protecţie corespunzătoare şi respectarea distanţelor minime între componente, crescând astfel riscul de scurtcircuit şi incendiu.

Kilowat îndeamnă cu fermitate proprietarii de case şi consumatorii din România să fie extrem de atenţi atunci când instalează sisteme fotovoltaice şi să aleagă întotdeauna instalatori autorizaţi şi calificaţi.

Este esenţial să fie respectate normele şi reglementările în vigoare pentru a avea garanţia siguranţei propriilor locuinţe şi a comunităţilor.

În plus, Kilowat recomandă proprietarilor de case cu sisteme fotovoltaice să efectueze revizii periodice şi întreţinere regulată a echipamentelor, pentru a detecta şi remedia potenţialele probleme, înainte ca acestea să devină periculoase.

”2024 va fi cel mai bun an pentru piaţa de sisteme fotovoltaice, cu o cerere în creştere, în special din partea românilor din mediul rural, şi cu un interes ridicat pentru finanţări din partea IMM-urilor", arată previziunile Kilowat.

Însă, odată cu creşterea numărului de instalări de panouri solare, creşte exponenţial şi riscul de incendiu, menţionează compania.

Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇