Două asociații ale magistraților îl acuză pe Iohannis că încearcă să manipuleze opinia publică în cazul 10 August

Două asociații ale magistraților îl acuză pe Iohannis că încearcă să manipuleze opinia publică în cazul 10 August

Două asociații ale magistraților îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că încearcă să manipuleze opinia publică prin intermediul postării de pe Facebook prin care cere ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns ca Dosarul 10 August să fie clasat.

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” și Asociația „Inițiativa Pentru Justiție” denunță încercarea de manipulare a opiniei publice prin intermediul postării de pe Facebook a președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din data de 4 martie 2021, prin care cere „ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat” și solicită „ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă””, se arată într-un comunicat transmis vineri SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Cele două asociații reamintesc că dosarul la care face referire președintele României ”a fost clasat în vara anului 2020, în timp ce actualul ministru al Justiției avea doar calitatea de persoană vătămată în dosarul ”10 august”, iar portofoliul justiției era deținut de dl Cătălin Predoiu, pentru care dl președinte a avut public numai cuvinte de apreciere”.

Mai mult, acestea subliniază că atât Giorgiana Hosu, fost procuror șef al DIICOT, care a fost unul din procurorii de caz în dosar, cât și Gabriela Scutea, procuror general al PÎCCJ, care putea verifica, în calitate de procuror ierarhic superior, actele de urmărire penală, au fost numite în înaltele funcții de conducere de președintele României, la propunerea aceluiași ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Numirile au fost făcute de Iohannis

Iar aceste numiri, spun asociațiile de magistrați, au fost făcute în ciuda avizului negativ înaintat de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, calificat de președintele României drept „superficial”, precum și a numeroaselor avertismente publice ale asociațiilor profesionale ale magistraților privind încălcarea recomandărilor din rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV și a avizelor Comisiei de la Veneția care solicitau ca numirea și revocarea în funcțiile cele mai înalte din parchete să se realizeze printr-o procedură transparentă și bazată pe criterii obiective.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Cu ocazia numirii doamnelor Scutea și Hosu în funcțiile de rang înalt, dl președinte a declarat presei următoarele: „M-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc în funcție”.

Precizăm că procurorii își desfășoară activitatea în baza principiilor legalității și controlului ierarhic, autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor neinterferând, potrivit legii, cu activitatea de urmărire penală, și că justiția se înfăptuiește exclusiv de instanțele judecătorești”, se mai arată în comunicat.

Prin urmare, spun cele două asociații, răspunderea juridică pentru situația la care s-a ajuns ar putea reveni numai procurorilor de caz, procurorilor șefi DIICOT ori procurorului ierarhic superior procurorului șef al DIICOT, respectiv procurorul general al PÎCCJ, în măsura în care verificările Inspecției Judiciare vor dovedi fapte indubitabile în acest sens.

ADVERTISING

”Răspunderea politică pentru buna funcționare a sistemului judiciar trebuie să fie asumată de decidenții politici responsabili de numirea în înaltele funcții de conducere din parchete în cursul anului 2020, în contextul întârzierii nepermise a modificărilor necesare ”legilor justiției”.

În ceea ce privește soluțiile pentru aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați pentru evenimentele ce fac obiectul dosarului „10 August”, acestea sunt exclusiv de competența instanțelor judecătorești, sesizate pe căile procedurale, cu respectarea dispozițiilor legale”, se mai arată în comunicat.

Reacția lui Iohannis care i-a supărat pe magistrați

Amintim că președintele Klaus Iohannis a reacționat joi fața de decizia de marți a Tribunalului București, prin care dosarul intervenției violente a Jandarmeriei la manifestația diasporei din 10 august 2018 a fost clasat definitiv.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, e mesajul președintelui postat pe Facebook.

Reacția șefului statului vine în contextul în care mai mulți politicieni, în frunte cu cei de la USR-PLUS, formațiune din care face parte și ministrul Stelian Ion, au fost acuzați de CSM că au încălcat independența Justiției prin declarațiile referitoare la clasarea Dosarului 10 August.

Citeşte şi două analize pe acest subiect


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇