Proteste la Bucureşti, Cluj și Iași, după decizia în dosarul 10 August: ”Judecăm şi noi ceva?” (Foto & Video)

Proteste la Bucureşti, Cluj și Iași, după decizia în dosarul 10 August: ”Judecăm şi noi ceva?” (Foto & Video)

Decizia Tribunalului București de a respinge redeschiderea dosarului 10 August, prin care a fost anulată și ultima șansă ca responsabilii pentru reprimarea violentă a protestelor din 2018 să fie trași la răspundere, a generat proteste de stradă în marile orașe ale țării.

Astfel, mai mulți protestatari s-au adunat, miercuri seară, în faţa Tribunalului Bucureşti, pentru a-și arăta nemulțumirea faţă de hotărârea magistraților.

Ei cer ca vinovaţii pentru violenţele din Piaţa Victoriei să fie traşi la răspundere şi anunţă că se vor adresa CEDO.

Mesajul ”Judecăm şi noi ceva?” a fost proiectat pe clădirea instanţei, iar manifestanţii strigă ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

ADVERTISING
INSTANT_PROTEST_TB_10_AUGUST_00_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Oamenii au bannere pe care scrie ”România, stat poliţienesc”, ”Ruşine, justiţia română”, ”Vrem vinovaţii pentru Jandarmiada 10 august” şi scandează ”Jandarmeia să-nfunde puşcăria”, ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, ”Ne vedem la CEDO”, ”Toţi plătim judecători să salveze infractori”.

INSTANT_PROTEST_TB_10_AUGUST_01_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

De asemenea, protestatarii au dus în faţa instanei un elefant roz.

Continuăm protestul de la Tribunalul Bucureşti, după clasarea dosarului 10 august

Posted by Declic on Wednesday, March 3, 2021

Simultan, are loc și un protest similar la Cluj-Napoca.

????Live. Protest in centrul municipiului Cluj-Napoca.Detalii pe PortalCJ: https://portalcj.ro/2021/03/se-anunta-protest-la-cluj-napoca-dupa-clasarea-dosarului-10-august/

Posted by Portal CJ on Wednesday, March 3, 2021

Cluj-Napoca iese astăzi  în Piața Unirii și vor protesta împotriva deciziei luate de Tribunalul București care a decis să nu mai redeschidă o anchetă în dosarul 10 August. Principalii organizatori au anunțat că protestul va începe la ora 18:00 și va fi unul pașnic, scria astăzi PortalCJ.ro

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel, oamenii au ieșit în stradă și la Iași, în fața tribunalului din oraș, pentru a-și exprima nemulțumirea.

Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 August.

Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

ADVERTISING

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇