Iohannis îi cere lui Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns la clasarea Dosarului 10 August: Lucrurile nu se pot încheia aici

Iohannis îi cere lui Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns la clasarea Dosarului 10 August: Lucrurile nu se pot încheia aici

Președintele Klaus Iohannis a reacționat joi fața de decizia de marți a Tribunalului București, prin care dosarul intervenției violente a Jandarmeriei la manifestația diasporei din 10 august 2018 a fost clasat definitiv.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici.

Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, e mesajul președintelui postat pe Facebook.

ADVERTISING

Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din...

Posted by Klaus Iohannis on Thursday, March 4, 2021

CSM acuză atacuri la independența Justiției

Reacția șefului statului vine în contextul în care mai mulți politicieni, în frunte cu cei de la USR-PLUS, formațiune din care face parte și ministrul Stelian Ion, au fost acuzați că au încălcat independența Justiției prin declarațiile referitoare la clasarea Dosarului 10 August.

ADVERTISING

Cea a șefului statului poate fi privită în aceeași notă.

”Prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul ‘decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească‘, ‘un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele’, ‘nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic’, ‘o mare ruşine pentru justiţia din România’, ‘imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart’ a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia”, arăta CSM.

ADVERTISING

Șefii Jandarmeriei au scăpat de răspunderea penală

Amintim că, marți, Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a Dosarului 10 August.

Solicitarea depusă de DIICOT viza redeschiderea urmăririi penale faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

DIICOT dorea cercetarea acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. 

Astfel, după decizia de ieri, aceștia scapă definitiv de orice responsabilitate penală. Practic, singurele condamnări de până acum pentru ce s-a întămplat în 10 August sunt pentru agresorii jandarmeriței Ștefania.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇