Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, reacția USR-PLUS, dar și a altor politicieni, la clasarea definitivă a Dosarului 10 August, prin decizia de ieri a Tribunalului București.
”Faţă de comunicatul Alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în cauza cunoscută sub numele ‘Dosarul 10 August’, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public.
Astfel, prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul 'decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească', 'un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele', 'nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic', 'o mare ruşine pentru justiţia din România', 'imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart' a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia.
De asemenea, se constată existenţa unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat", se arată într-un comunicat remis de CSM.
”Atac la independența Justiției”
Magistrații CSM susțin că astfel de declarații pot fi privite ca un atac la independența Justiției. Ei arată că decizia Tribunalului București nu a fost încă motivată, astfel că acuzațiile din spațiul public pot fi catalogate drept ”ingerințe politice”.
”Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.
În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său. (...)
Secția pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie”, se mai arată în comunicat.
Șefii Jandarmeriei au scăpat de răspunderea penală
Amintim că, marți, Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a Dosarului 10 August.
Solicitarea depusă de DIICOT viza redeschiderea urmăririi penale faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
DIICOT dorea cercetarea acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Astfel, după decizia de ieri, aceștia scapă definitiv de orice responsabilitate penală. Practic, singurele condamnări de până acum pentru ce s-a întămplat în 10 August sunt pentru agresorii jandarmeriței Ștefania.