Doi ruşi care au încercat să ucidă un blogger cecen au fost condamnaţi la ani grei de închisoare în Suedia

Doi ruşi au fost condamnaţi luni în Suedia pentru tentativa de a ucide anul trecut un blogger cecen critic la adresa regimului autoritar al lui Ramzan Kadârov, care a fost desemnat de justiţia suedeză drept instigator la „vendetă”, informează AFP.

Tribunalul din Gävle (est) a declarat vinovaţi de tentativă de omucidere un bărbat de 30 de ani şi de complicitate o femeie de 33 de ani, ambii cetăţeni ruşi, şi a decis împotriva lor pedepse de zece şi respectiv opt ani de închisoare.

Pe data de 26 februarie 2020 în Gävle, cei doi au intrat în domiciliul bloggerului şi opozantului cecen Tumso Abdurahmanov, care era refugiat de puţin timp în Suedia. Bărbatul l-a lovit pe Tumso Abdurahmanov cu ciocanul în cap, în timp ce acesta dormea, însă victima a reuşit să-l imobilizeze. Abdurahmanov a difuzat apoi pe YouTube o înregistrare video în care poate fi văzut cum îl interoghează pe agresorul său, întins pe jos şi plin de sânge.

„Singurul mobil este cel prezentat de procuror, mai exact criticile lui Tumso Abdurahmanov împotriva liderilor ceceni şi ‘răzbunarea prin sânge’ lansată de preşedintele parlamentului cecen Magomed Daudov” împotriva lui în 2019, a precizat tribunalul în verdictul său.

Acuzatul şi-a recunoscut agresiunea, însă a negat că a vrut să-l ucidă pe blogger. În ceea ce o priveşte pe acuzată, aceasta a fost judecată pentru că a stabilit un contact cu victima, i-a fotografiat apartamentul, apoi l-a lăsat să intre pe complicele său. Ambii vor fi expulzaţi din Suedia după ce îşi vor ispăşi pedepsele, a ordonat tribunalul.

Critic virulent al autorităţilor cecene, Tumso Abdurahmanov numără circa 320.000 de abonaţi pe canalul său de pe YouTube. După ce a primit în 2015 ameninţări cu moartea de la un apropiat al lui Ramzan Kadârov, acuzat ulterior de numeroase ONG-uri de multiple abuzuri, bloggerul s-a refugiat în afara Federaţiei Ruse. După ce i-a fost respinsă cererea de azil în Polonia, el s-a stabilit în Suedia din 2019, potrivit mass-media suedeze.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇