Doi poliţişti care au asistat pasiv la uciderea lui George Floyd, condamnaţi la pedepse cu executare

Doi poliţişti care au asistat pasiv la uciderea lui George Floyd, condamnaţi la pedepse cu executare

Doi poliţişti americani au fost condamnaţi, miercuri, la închisoare cu executare, pentru că au rămas pasivi în timp ce George Floyd era sufocat cu genunchiul de un coleg, o dramă care a provocat demonstraţii de amploare împotriva rasismului în 2020.

Judecătorul federal a decis să le dea trei ani de detenţie lui Alexander Kueng şi trei ani şi jumătate lui Tou Thao, relatează AFP.

Cei doi bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi în februarie de „încălcarea drepturilor civile” ale afro-americanului ucis, la fel ca şi un al treilea agent, Thomas Lane, care a primit săptămâna trecută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Pentru rolul lor în această dramă cu repercusiuni planetare, cei trei bărbaţi au fost acuzaţi că nu l-au ajutat pe George Floyd în timpul agoniei sale sub genunchiul colegului lor Derek Chauvin.

Chauvin, care a ţinut genunchiul pe gâtul bărbatului negru timp de aproape zece minute, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare de justiţia federală.

Diferenţa între pedepsele pronunţate împotriva celor trei colegi ţine în parte de experienţa lor – Thomas Lane şi Alexander Kueng erau noi recruţi cu puţine ore de patrulare la activ – şi de atitudinea lor în ziua dramei.

Spre deosebire de ceilalţi doi care nu au intervenit deloc, Thomas Lane a sugerat ca George Floyd să fie ridicat pe o parte şi a încercat să-l resusciteze înainte de venirea ambulanţei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇