Directorul CIA: Războiul din Ucraina are un efect distructiv asupra lui Putin. E o oportunitate excepțională pentru a recruta spioni (Video)

Directorul CIA: Războiul din Ucraina are un efect distructiv asupra lui Putin. E o oportunitate excepțională pentru a recruta spioni (Video)

Războiul din Ucraina are un efect „distructiv” asupra lui Vladimir Putin, a declarat, sâmbătă, directorul CIA, ceea ce creează o „oportunitate excepţională” pentru a recruta spioni, pe care agenţia sa nu o lasă să se irosească.

Vorbind de la Fundaţia Ditchley din Marea Britanie, William Burns a descris invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „provocarea geopolitică cea mai acută la adresa ordinii internaţionale de astăzi”, scrie AFP, preluată de News.ro.

El a spus că războiul a fost un "eşec strategic" pentru Moscova, care a expus slăbiciunile militare ale Rusiei, a dat o lovitură economiei sale şi a încurajat extinderea şi consolidarea NATO.

ADVERTISING

"Nemulţumirea faţă de război va continua să roadă liderii ruşi (...) Această nemulţumire creează o oportunitate unică pentru noi, cei de la CIA - în esenţă, un serviciu de informaţii bazat pe oameni. Nu o lăsăm să se irosească", a declarat Burns, citat de Agerpres.

El a subliniat că CIA a postat recent un mesaj pe Telegram în care le explică ruşilor cum să ajungă la agenţia americană prin intermediul ”dark web” (Internetul ascuns).

CIA video encourages Russians to make contact

Cu o săptămână mai devreme, revolta mercenarilor Wagner, condusă la 24 iunie de şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin, a scos la iveală slăbiciuni evidente în poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul Wagner a contestat în mod deschis motivele intervenţiei militare, afirmând că "războiul a fost necesar pentru ca un grup de ticăloşi să fie promovat". 

ADVERTISING

"Impactul acestor cuvinte şi acţiuni va fi resimţit pentru o perioadă de timp, servind ca o amintire dură a efectului distructiv al războiului lui Putin asupra propriei societăţi şi a regimului său", a afirmat Burns.

Directorul CIA nu a făcut nicio menţiune despre recenta sa călătorie în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în iunie, cu puţin timp înainte de rebeliunea eşuată a lui Prigojin.

În discursul său, Burns a menţionat, de asemenea, China. El a avertizat cu privire la "intensificarea represiunii ăn interiorul ţării şi la agresivitatea (preşedintelui chinez) faţă de străini".

ADVERTISING

De asemenea, Burns a declarat că CIA a creat un centru de misiune axat pe China şi că a dublat bugetul global care a fost alocată acestei puteri asiatice. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇