Detalii șocante în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la morți: Unii pacienți nici nu aveau nevoie de aparate! Sume mari de bani și tablouri au fost găsite. UPDATE Un medic a fost arestat

Detalii șocante în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la morți: Unii pacienți nici nu aveau nevoie de aparate! Sume mari de bani și tablouri au fost găsite. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Un medic a fost arestat

Medicul Dan Tesloianu (50 de ani), fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre și montate la pacienți.

Sâmbătă dimineață, medicul a fost reținut pentru 24 de ore, după care instanța a decis arestarea pentru 30 de zile. Potrivit Parchetului General, medicul este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită.

Dan-Tesloianu-medic-Iasi

În comunicatul Parchetului General se arată că medicul „şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”.

ADVERTISING

Pe baza probelor existente până în acest moment, procurorii susțin că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anchetatorii mai spun că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Faţă de unul dintre medici, în vârstă de 28 de ani, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

ADVERTISING

Sume mari de bani și tablouri ale unor pictori celebri, găsite la percheziții

De asemenea, în urma celor 24 de percheziții efectuate vineri de polițiști, au fost găsite mari sume de bani și zeci de tablouri ale unor pictori.

Mai exact, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

De asemenea, 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă, a informat, sâmbătă, Poliția Română.

Totodată, în urma perchezițiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile, aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului.

Polițiștii continuă cercetările și sâmbătă, în vederea completării probatoriului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇