Medic de familie trimis în judecată pentru mai mult de 900 de vaccinări la chiuvetă

Medic de familie trimis în judecată pentru mai mult de 900 de vaccinări la chiuvetă

Un medic de familie din judeţul Dolj, acuzat că a luat mită de peste 900 de ori pentru a atesta în fals vaccinarea unor persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, luni, că au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Vatan Venera Ecaterina, la data faptelor medic de familie în judeţul Dolj.

Procurorii o acuză de:

-  luare de mită, în formă continuată (926 acte materiale),

ADVERTISING

- fals informatic, în formă continuată (926 acte materiale),

- înşelăciune, în formă continuată (6 acte materiale),

- fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),

- delapidare.

De asemenea, au fost trimise în judecată, în stare de libertate, două persoane fizice acuzate de complicitate la luare de mită, în formă continuată şi complicitate la fals informatic, în formă continuată.   

„În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vatan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze şi activitatea de vaccinare antiCOVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care şi cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins şi primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obţinerea adeverinţelor de vaccinare antiCovid 19/certificat de vaccinare antiCovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv”, a transmis DNA.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că, din banii pretinşi de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei), i-ar fi revenit medicului Vatan Venera Ecaterina care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) şi la eliberarea adeverinţelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19.

„În afară de banii primiţi în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat şi ar fi obţinut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea administrării vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituţia respectivă suma totală de 37.720 lei. În acelaşi context, medicul Vatan Venera Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienţilor conform O.M.S. nr. 1863/2021 (privind acordarea alocaţiei de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei) un număr de 190 carnete (ce conţinea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc - 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal”, a mai transmis DNA.

ADVERTISING

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părţi civile cu suma totală de 56.720 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. DNA precizează că, anterior, în cauză au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane (intermediari).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇