O rețea de medici monta defibrilatoare și stimulatoare cardiace luate de la morți, la preț de dispozitive noi

O rețea de medici monta defibrilatoare și stimulatoare cardiace luate de la morți, la preț de dispozitive noi

Poliţiştii şi procurorii de la Parchetul General fac, vineri, 24 de percheziţii în judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ, într-o cauză complexă ce vizează o rețea medicală care făcea operații cardio, care le puneau viaţa în pericol pacienţilor.

Mai exact, medicii montau defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la persoane decedate, la preţuri de dispozitive noi, susţin surse judiciare citate de Agerpres.

Alte surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că sunt vizaţi doi medici, din Braşov şi Iaşi.

ADVERTISING

Cu banii obţinuţi, suspecţii ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare.

Percheziţiile de vineri sunt la cinci spitale, trei firme, o primărie şi un ONG.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.

După percheziţii, în această cauză sunt anunţate şi controale ale Fiscului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetările în acest caz se fac pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

"Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora", arată sursa citată.

Se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate.

După percheziţii, vor interveni echipe ANAF de la Antifraudă Suceava, care "vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale".

De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, la sediul IPJ Iaşi.

ADVERTISING

Reacţia Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătății anunță că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale.

„Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, potrivit MS.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇