S-a clasat dosarul în care medicul Burnei era acuzat de mutilarea unor copii. Mama unei victime reacționează dur la adresa procurorilor

S-a clasat dosarul în care medicul Burnei era acuzat de mutilarea unor copii. Mama unei victime reacționează dur la adresa procurorilor

Medicul Gheorghe Burnei scapă de acuzaţiile de vătămare corporală, după ce procurorii care instrumentează dosarul au clasat speţa, ca urmare a prescrierii faptelor.

Anunţul privind clasarea dosarului lui Gheorghe Burnei vine de la casajurnalistului.ro, care a şi făcut publice cazuri ale victimelor medicului. 

"În mod normal, prescripția era întreruptă de ancheta procurorilor. Dar o decizie controversată a Curții Constituționale a dus la eliminarea întreruperii prescripției pentru faptele penale dinainte de mai 2022. Au fost îngropate astfel numeroase dosare de corupție, dar și victimele doctorului Burnei", scrie sursa citată.

Mai mulți părinți și pacienți au protestat de 1 iunie 2022 în fața Institutului de Medicină Legală din București, strigând că expertizele întârzie până la prescripție.

După protest, Ministerul Sănătății a trimis la INML Corpul de Control, care a „constatat existența unor întârzieri considerabile în soluționarea lucrărilor medico-legale”. Conducerea INML a promis „aducerea la zi a tuturor lucrărilor până la sfârșitul anului 2022”. Dar nu s-a întâmplat nimic.

ADVERTISING

Mama uneia dintre pacientele mutilate de către Burnei a reacţionat dur la auzul veştii despre clasarea dosarului.

„Domnii procurori, eu când am fost la dumneavoastră la Parchet, nu aţi pomenit nimic de clasarea cazului Amirei. De ce oare?

Domnul procuror Borjog Eduard, aveaţi prima expertiză a Amirei gata din 2017, ce aţi făcut până în anul 2023?

E vina mea că aţi prescris nenorocirile făcute pe un copil nevinovat şi că aţi aşteptat să treacă încă cinci ani, minţindu-mă că prima expertiză se va anula pentru că îi dădea Amirei dreptate şi o încadra la VĂTĂMARE CORPORALĂ, adică se ducea javra la puşcărie?

Apoi, mi-aţi spus abia anul trecut că anularea se datorează faptului că doctorul Ulici a contribuit la opinia de specialitate în cadrul expertizei şi că fiind în relaţii de duşmănie cu Burnei nu trebuia să se pronunţe. Apoi, m-aţi minţit că se va dispune o nouă expertiză, care de fapt nu s-a mai dispus.

ADVERTISING

Aţi mai aşteptat un pic, expre, ca să clasaţi cazul Amirei. Amira a fost vătămată corporal în formă continuată până în anul 2014. Nu o mai băgaţi pe aia cu prima operaţie, pentru că toate operaţiile au fost doar SCHILODIRI!

Nici ultima din 2014 nu a fost favorabilă, pentru că javra aia pe care aţi scăpat-o de puşcărie nu a fost în stare să repare nici măcar fractura pe care tot el i-a produs-o atunci când i-a pus fixatorul, NU A FOST IN STARE SA O FACA CORECT.

ÎMI ESTE RUŞINE CĂ AM AVUT ATÂTA ÎNCREDERE ÎN ACEASTĂ JUSTIŢIE CORUPTĂ! Vă doresc multă sănătate şi Dumnezeu să vă ajute exact atât cât aţi fost de corect pentru cazul fetiţei mele!”, a scris Emiliana Iliescu pe Facebook. 

Ce se mai poate face: CEDO

Avocata unuia dintre pacienţii medicului Gheorghe Burnei anunţă că a făcut, pe parcursul anchetei, demersuri pentru ca dosarul să fie disjuns în speţe separate pentru fiecare dintre cele trei victime, că a sesizat Inspecţia Judiciară solicitând „deblocarea” dosarului aflat pe masa procurorilor, dar şi că aceste solicitări au rămas fără rezultat.

ADVERTISING

„Am formulat plângere împotriva ordonanţei de clasare şi vom contesta şi în instanţă această ordonanţă de clasare”, afirmă avocata Ioana Culachi.

Avocata Ioana Culachi a reprezentat-o pe Amira Camelia Hamed. 

„În cazul Amirei au motivat ca prima intervenţie chirurgicală care a avut ca şi consecinţă vătămarea corporală a fost săvârşită în anul 1998. Susţin că intervenţiile ulterioare, până în anul 2014, au avut indicaţie medicală de corectare a deficitelor motorii, astfel încât nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracţiunii de vătămare corporală.

Susţin că termenul de prescripţie a răspunderii penale - de 8 ani pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă - s-a împlinit la data de 8.07.2016, anterior sesizării organelor judiciare cu privire la săvârşirea infracţiunii”, se arată într-o informare transmisă de avocată la solicitarea News.ro.

Avocata susţine că anchetatorii din acest dosar nu au făcut toate demersurile pentru ca speţa să fie soluţionată „într-un termen rezonabil” şi anunţă că, după finalizarea tuturor demersurilor prevăzute de jurisprudenţa internă, clienta sa se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

"Considerăm că şi perioada îndelungată în care medicii legişti de la INML Mina Minovici au efectuat rapoartele de expertiză medico- legală în cauză au dus la întârzierea procedurilor. Practic, instituţiile abilitate să instrumenteze cauza (Parchetul şi INML) au gestionat ineficient acest dosar. Am formulat plângere împotriva ordonanţei de clasare şi vom contesta şi în instanţă această ordonanţă de clasare. Da, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, precizează Ioana Culachi.

Burnei rămâne cu o condamnare cu suspendare

În martie 2021, chirurgul Burnei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, el fiind acuzat că a primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.

Astfel, doctorul Burnei scapă doar cu această condamnare cu suspendare. Mai are numai două luni interdicție de a profesa într-un spital de stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇