Aproape 100 de medici îi iau apărarea șefei de la Oncologie din Suceava care nu trata bolnavii de cancer fără șpagă: Un mic gest de recunoștință din partea pacienților nu e mită

Aproape 100 de medici îi iau apărarea șefei de la Oncologie din Suceava care nu trata bolnavii de cancer fără șpagă: Un mic gest de recunoștință din partea pacienților nu e mită

Aproape 100 de medici din cei 252 care sunt angajați la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au semnat o scrisoare de susținere a Ancăi Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții în bani sau cadouri.

În motivarea prin care judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava au înlocuit măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu, aceștia menționează că „în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor ‘atenții’ este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, precizează Monitorul de Suceava.

ADVERTISING

În acest context este menționată și scrisorea semnată de 95 de colegi ai lui Ababneh, depusă la dosar de avocații acesteia, în care medicii susțin că „eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.

Chiar dacă Ababneh a negat acuzațiile, magistrații au arătat că imaginile obținute prin mijloace de supraveghere audio-video demonstrează că era conștientă de infracțiunea pe care o comite.

ADVERTISING

„Analizând procesele verbale de redare a imaginilor obținute în urma punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere audio-video în mediul ambiental, judecătorii de drepturi și libertăți concluzionează că inculpata a cunoscut caracterul ilicit al faptei de a primi bani și cadouri de la pacienții pe care îi consulta sau de la aparținătorii acestora.

Acest fapt rezultă din împrejurarea că, de cele mai multe ori, după primirea de la pacienți a sumelor de bani, aceștia lăsând banii pe biroul de lucru al inculpatei, inculpata acoperea cu documente medicale sumele de bani oferite și le extrăgea de sub documente pentru a le depune în sertarul biroului imediat ce pacientul sau aparținătorul părăsea biroul, și înainte ca în birou să intre următorul pacient.

ADVERTISING

Concluzionând, judecătorii de drepturi și libertăți rețin că fapta pretins săvârșită de către inculpată, dovedită la nivel de suspiciune rezonabilă, constituie infracțiune și poate fundamenta luarea față de inculpată a unei măsuri preventive”, se arată în motivare.

Magistrații subliniază și episodul din data de 15 decembrie 2022, când, în doar 19 minute, aceasta a consultat 6 pacienți de la care a luat aproximativ 500 de lei și 50 de euro.

Aceștia remarcă și faptul că sumele erau percepute, deși Ababneh câștiga circa 3.500 de euro de la spital și încă 1.500 de euro de la două clinici private.

Magistrații au considerat excesivă măsura arestului preventiv, dispunând, în schimb, arestul la domiciliu, pe criterii ce variază de la vârsta și educația medicului, la faptul că are un copil de 4 ani.

„Analizând, judecătorii de drepturi și libertăți apreciază că vârsta inculpatei (39 de ani), persoana acesteia (care este cunoscută, conform înscrisurilor depuse la dosar, ca o persoană cu un înalt grad de pregătire profesională -doctor în științe medicale, și ca un coleg apreciat în mediul profesional), faptul că aceasta este mama unui copil în vârstă de 4 ani care este afectat de dispariția figurii materne (conform raportului psihologic depus la dosar) și pentru care privarea de prezența mamei pentru o perioadă semnificativă de timp poate produce consecințe asupra dezvoltării psihologice și emoționale, justifică plasarea acesteia în arest la domiciliu”, se mai arată în motivare.

Totuși, pentru a preveni riscul posibilei alterări a probelor, judecătorii i-au impus medicului atât interdicția ca, pe durata arestului de domiciliu, să își exercite profesia de medic, cât și interdicția de a lua legătura cu martorele denunțătoare, cât și cu pacienții care se aflau în supravegherea medicală a inculpatei, în calitate de medic oncolog, și aparținătorii acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇