Delegația de pace sud-africană avea 12 containere cu arme în avionul care a aterizat în Polonia. Italia și-a retras permisiunea de survol

Delegația de pace sud-africană avea 12 containere cu arme în avionul care a aterizat în Polonia. Italia și-a retras permisiunea de survol

Echipa de securitate a președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a încercat să introducă un arsenal impresionant în Polonia, scrie presa din această țară.

Motivul pentru care un avion al delegației Africii de Sud a fost blocat joi pe aeroportul din Varșovia este că avea la bord o cantitate foarte mare de arme. Jurnalista Amanda Khoza, aflată în acel avion, a relatat că echipa de securitate a președintelui Cyril Ramaphosa a adus în Polonia 12 containere cu arme, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita.

ADVERTISING

Jurnalista a adăugat că probabil din această cauză Italia nu a lăsat avionul să intre în spațiul său aerian, scrie Ukrainska Pravda. "Ne-au retras permisiunea (de a survola spațiul aerian, n.r.) și a trebuit să dăm șase ture deasupra Mediteranei înainte să ajungem la Varșovia", a spus Khoza.

Ea nu a dat detalii despre motivul prezenței armelor la bordul avionului și tipul acestora.

Incidentul s-a petrecut joi pe aeroportul din Varșovia, unde președintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit în drumul său spre Kiev. El și-a continuat cu trenul călătoria spre capitala Ucrainei.

ADVERTISING

Un alt avion, cu care călătoreau 120 de persoane, printre care jurnaliști și garda personală a președintelui sud-african, a aterizat pe aeroportul Chopin din Varşovia. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare din avion și să-și preia bagajele.

O parte dintre pasageri au fost debarcaţi şi îndrumaţi către un hotel joi seara, iar autoritățile au decis ca aeronava să rămână pe aeroportul Chopin din Varşovia până duminică.

Șeful echipei de securitate a lui Ramaphosa a acuzat guvernul Polonie că "sabotează deliberat" misiunea de pace cu care președintele sud-african se îndrepta spre Kiev, adăugând că atitudinea autorităților poloneze a fost "șocant și rasist". "Ne întârzie, pun în pericol viaţa preşedintelui nostru", a declarat el jurnaliştilor. "Am fi putut fi la Kiev până acum şi asta este tot ce fac ei. Vreau să vedeţi cât de rasişti sunt", a acuzat el.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului Chopin din Varşovia, Piotr Rudzki, a declarat vineri pentru BBC că agenţii de securitate sud-africani nu aveau permisele necesare pentru armele lor: "Nu putem lăsa să intre în UE nişte pasageri cu arme de foc ilegale", a spus el. Rudzki a adăugat că li s-a spus că pot debarca dacă îşi lasă armele în avion, dar au refuzat. "Armele de foc nu urmau să fie confiscate, aşa cum au susţinut unele surse din Africa de Sud."

ADVERTISING

Ministrul polonez de Interne a explicat că situația s-a produs pentru că delegația sud-africană nu a îndeplinit procedura standard de intrare în Polonia și nu deținea permise pentru "substanțe periculoase".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇