Ziua 480. Ucrainenii eliberează prima localitate în sud. Dovezi că rușii au distrus barajul. Demilitarizarea Ucrainei e gata, zice Kremlinul

Ziua 480. Ucrainenii eliberează prima localitate în sud. Dovezi că rușii au distrus barajul. Demilitarizarea Ucrainei e gata, zice Kremlinul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 480 a început cu un atac ucrainean asupra unui depozit de muniție din Hersonul ocupat de ruși. O explozie puternică s-a produs duminică dimineață în satul Rîkove, din apropierea orașului portuar Henicesk, iar pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video cu o coloană imensă de fum.

Un oficial numit de ruşi a recunoscut că forţele ucrainene au eliberat satul Piatîhatkî din regiunea Zaporojie. Este primul teritoriu recucerit de Ucraina pe frontul din sud, de la începutul contraofensivei de luna aceasta.

Și dovezile adunate până acum sugerează că distrugerea barajului de la Nova Kahovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi. Ingineri şi genişti citați de The New York Times au dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului, distrugând structura.

Iar autoritățile daneze au anunțat că sunt gata să trimită avioane F-16 în Ucraina dacă Statele Unite, care produc aceste aparate, aprobă transferul.

În Rusia, în discuțiile cu liderii africani care vor să medieze pacea, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor din Ucraina, cu impact major pentru populația africană.

Situația pe front

  • Atac în Herson - Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniție important în apropierea orașului portuar Henicesk, în Hersonul ocupat de Rusia, a declarat duminică Serhiî Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, citat de Reuters. "Forțele noastre armate au dat o lovitură bună dimineața, una foarte puternică, în satul Rîkove, districtul Henicesk, în teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson. Acolo era un depozit de muniție foarte important. Acesta a fost distrus", a declarat Bratciuk într-un mesaj video. Informația nu a fost confirmată de ruși și nu a putut fi verificată din surse independente. Totuși, pe rețelele de socializare au apărut filmări care arată o coloană uriașă de fum și mai multe sunete de explozie. Rîkove se află la aproximativ 20 de kilometri de Henicesk, un oraș portuar de la Marea Azov, în sudul Ucrainei. Zona a fost ocupată de ruși încă de la începerea războiului.
  • Primul sat eliberat în Zaporojie - Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din regiunea sudică Zaporojie, prima victorie a Kievului pe acest front de când şi-a lansat contraofensiva, relatează Reuters. Duminică, Vladimir Rogov, guvernatorul instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie, a declarat că forţele ucrainene au cucerit aşezarea Piatîhatki şi sapă tranşee acolo în timp ce se află sub tirul artileriei ruseşti. "Ofensivele 'în valuri' ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme", a declarat Rogov pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Lupte grele continuă în zonă, a adăugat el.
  • Unde atacă Ucraina - Forțele ucrainene au desfășurat sâmbătă acțiuni terestre la vest și sud de orașul Kreminna, în regiunea Lugansk, au susținut ministerul rus al Apărării și alte surse rusești, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, a confirmat că forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă lângă Bahmut, în timp ce surse rusești susțin că trupele ruse au respins atacuri ucrainene limitate pe linia Avdiivka-Donețk, ISW notează că operațiuni de contraofensivă au avut loc și în sudul, sud-vestul și sud-estul localității Velika Novosilka, lângă limita dintre regiunile Donețk și Zaporojie. De asemenea, forțele ucrainene au lansat atacuri în sud-vestul și sud-estul orașului Orihiv, din regiunea Zaporojie. Maliar a mai spus că forțele ucrainene au avansat sâmbătă cu aproape doi kilometri în mai multe zone din sudul țării.
  • Pierderi grele în sud - Forțele ruse au reușit câteva operațiuni defensive în sudul Ucrainei, dar ambele tabere suferă pierderi mari. Rușii par să aibă cele mai grele pierderi de la bătălia pentru Bahmut din martie, a transmis duminică ISW.
  • Copii ucraineni răpiți - Forțele de ocupație au răpit aproape 300 de copii din districtul Berdiansk și i-au dus în republica Ciuvașia din Rusia, a anunțat pe Telegram primarul exilat al orașului Melitopol, aflat sub controlul Moscovei.
  • Bilanțul atacurilor Rusiei - 5 persoane au murit și opt au fost rănite, inclusiv copii, în atacurile de sâmbătă asupra Ucrainei. Rusia a țintit nouă din cele 25 de regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Herson, Harkov, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Nikolaiev, Sumî și Cernihiv, anunță The Kyiv Independent.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Înotul în mare e interzis la Odesa - Toate plajele din Odesa au fost declarate improprii pentru înot din cauza deteriorării semnificative a calității apei mării. Distanța pe mare dintre porturile Odesa și Sulina este de 121 mile nautice (224 de kilometri). Detalii aici.
  • Dovezi despre barajul distrus - Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kahovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, susţine The New York Times, citând ingineri şi experţi genişti. "Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanşată în partea pe care o controlează: Rusia", afirmă NY Times. Separat, o echipă de experţi juridici internaţionali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat vineri, ca o concluzie preliminară, că este "foarte probabil" ca dezastrul din regiunea ucraineană Herson să fi fost cauzat de explozibili plasaţi de ruşi. Inginerii citați de ziarul american au declarat că doar o examinare completă a barajului, după ce apa se va scurge din el, poate stabili secvenţa de evenimente care a dus la distrugere.
  • Danemarca vrea să trimită F-16 - Autoritățile daneze sunt gata să trimită avioane F-16 în Ucraina dacă Statele Unite, care produc aceste aparate, dau aprobarea, a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, pentru postul Radio 4. Danemarca are 43 de avioane F-16, din care 30 sunt în serviciul activ, și le va înlocui cu aparate F-35. Ministrul a mai spus că instruirea piloților ucraineni pe F-16 poate fi organizată în cooperare cu Olanda în baza aeriană Skrydstrup din Danemarca. Poulsen a precizat că acest plan nu înseamnă că Danemarca a luat deja decizia de a oferi avioanele F-16 Ucrainei.
  • Putin le dă lecții africanilor - Vladimir Putin le-a prezentat sâmbătă liderilor africani care încearcă să medieze o pace în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greşite. Putin şi-a reiterat poziţia conform căreia Ucraina şi aliaţii săi occidentali au declanşat conflictul cu mult înainte ca Rusia să-şi trimită forţele armate peste graniţă, în februarie anul trecut. El a mai spus că Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile cu partea ucraineană, care au fost blocate de Kiev și a arătat proiectul parafat al unui tratat cu Ucraina, care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior. Detalii AICI.
  • Putin nu mai vrea acordul cerealelor - Liderul de la Kremlin a dat semne că nu va mai prelungi acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina, în discuțiile cu liderii africani, susținând că este tot o înșelăciune a Occidentului. El a spus că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. "Au exportat 31,7 milioane de tone şi doar 3% au ajuns în ţările sărace din Africa. Nu este aceasta o înşelăciune?", a spus Putin sâmbătă, informează TASS.
  • Bilanțul actualizat al inundațiilor - Autorităţile ucrainene au anunțat sâmbătă un nou bilanț al victimelor în urma distrugerii barajului de pe fluviul Nipru săptămâna trecută. "Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev. 31 de persoane sunt în continuare date dispărute", a informat Ministerul de Interne ucrainean, citat de AFP. La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka. "Din păcate, numărul morţilor a crescut la 29", a declarat responsabilul ocupaţiei ruse din regiunea Herson, Andrei Alekseienko.
  • Putin "știe" unde e comandantul armatei ucrainene - Liderul rus a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, despre care s-a spus că ar fi fost grav rănit, s-ar afla în străinătate, relatează agenţiile ruse de presă. Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujni, Putin a răspuns ironic: "Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină. Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel."
  • UE promite arme Kievului - Europa îşi va intensifica eforturile de a livra arme şi muniţii pentru a ajuta Kievul să organizeze contraofensiva, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu pentru Le Parisien Dimanche. "Ne organizăm ca şi cum acest război va mai dura câteva luni sau chiar mai mult”, a subliniat acesta.
  • Pierderi confirmate - O investigație desfășurată de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, și de BBC Rusia, a confirmat numele a peste 25.000 de militari ruși care au murit în Ucraina de la începerea războiului. Ancheta a verificat nume cu nume numărul celor uciși, anunță The Kyiv Independent.
  • Demilitarizarea Ucrainei, realizată - Obiectivul demilitarizării Ucrainei, declarat de Moscova la începutul campaniei sale militare în ţara vecină, a fost "în mare parte îndeplinit", susţine Kremlinul, citat duminică de EFE. "Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin arme proprii şi din ce în ce mai mult sisteme de armament furnizate de ţările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Prin urmare, "una dintre sarcinile" pe care partea rusă şi le-a propus "a fost, de fapt, îndeplinită în mare parte", a adăugat el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇