De ce e atât de important pentru Rusia să pună mâna pe Mariupol

De ce e atât de important pentru Rusia să pună mâna pe Mariupol

După atacuri devastatoare care durează de peste șase săptămâni, există tot mai multe semne că Rusia este aproape de a captura pe deplin orașul-port Mariupol. Un ultimatum este în vigoare duminică, când Moscova a cerut soldaților ucraineni să se predea.

Mii de oameni au fost uciși în asediul care a început când trupele ruse au încercuit orașul la începutul lunii martie.

Evenimentele din ziua 35 de război

De ce este Mariupol atât de important pentru planurile Rusiei? Corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner, enumeră motivele:

ADVERTISING

Asigurarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas


Din punct de vedere geografic, Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar stă în calea forțelor ruse din peninsula Crimeea. Securizarea orașului va permite Rusiei să construiască un “pod terestru” de la Rusia la Crimeea, ceea ce ar fi deja un succes strategic și militar major.

Sugrumarea economiei Ucrainei


Mariupol este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o mare fabrică de fier și oțel. A fost, de asemenea, un nod cheie pentru exportul de oțel, cărbune și porumb din Ucraina. Pierderea sa ar fi, așadar, o lovitură majoră pentru ce a mai rămas din economia Ucrainei.

ADVERTISING

Oportunitate de propagandă


Mariupol găzduiește o unitate de miliție ucraineană numită Brigada Azov, care conține, într-adevăr, și extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști. Deși formează doar o fracțiune din forțele de luptă ale Ucrainei, acest batalion a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova. Dacă Rusia reușește să captureze în viață destui luptători ai Brigăzii Azov, aceștia ar putea fi prezentați în mass-media rusă controlată de stat pentru a discredita guvernul ucrainean.

ADVERTISING

Un factor major de creștere a moralului


Președintele Vladimir Putin consideră coasta Mării Negre a Ucrainei ca aparținând de ceea cel el numește Novorossiya (Noua Rusie) – acele pământuri rusești care au făcut parte din imperiul rus din secolul al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, „salvarea rușilor din tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, așa cum vede el lucrurile.

În prezent, Mariupolul îi împiedică să-și atingă acest scop.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇