De ce a decis CCR că este neconstituţională legea care tăia pensiile speciale pentru parlamentari

De ce a decis CCR că este neconstituţională legea care tăia pensiile speciale pentru parlamentari

Curtea Constituţională a României a decis că Legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari este neconstituțională, pentru că s-a acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă”, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă.

Judecătorii constituţionali au admis în luna mai excepţiile ridicate de foşti parlamentari de la toate formaţiunile politice, printre care Ion Iliescu, Gheorghe Funar, Mihăiţă Calimente, Viorica Cherecheş, Fekete Szabo Andras Levente în procese deschise în instanţe.

ADVERTISING

Acestea aveau ca obiect soluţionarea unor cereri de anulare a ordinelor de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă reglementate în favoarea deputaţilor şi senatorilor.

În timpul dezbaterilor de la CCR, judecătorul Daniel Morar a părăsit sala de şedinţă şi a refuzat să mai participe la discuţii.

Curtea Constituţională explică în motivarea publicată vineri că, în februarie 2021, plenul Parlamentului a dezbătut şi adoptat într-o singură zi legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, fără ca dezbaterea să se facă în procedură de urgenţă în plenul Camerelor reunite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Prin urmare, se poate constata că, în condiţiile unei proceduri comune, o lege nu poate fi adoptată în termen de o zi, astfel cum s-a întâmplat în cauza de faţă. (…)

Limitarea/restrângerea termenelor prevăzute de regulament afectează dezbaterea reală a iniţiativei legislative, fiind, astfel, aduse în discuţie aspecte referitoare la depunerea de amendamente, precum şi buna cunoaştere a conţinutului şi implicaţiilor legii votate.

Scurtarea termenelor se poate realiza doar prin aprobarea procedurii de urgenţă. (…) În cauza de faţă, Curtea reţine că legea criticată nu a fost adoptată prin procedura de urgenţă", este una din concluziile CCR.

ADVERTISING

În februarie 2021, Plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat ulterior în instanţă Parlamentul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇