Daniel Tudorache și Marian Vanghelie, urmăriți penal de DNA într-un dosar de corupție în pandemie cu prejudiciu uriaș

Daniel Tudorache și Marian Vanghelie, urmăriți penal de DNA într-un dosar de corupție în pandemie cu prejudiciu uriaș

Marian Vanghelie și Daniel Tudorache sunt urmăriți penal alături de alți zeci de suspecți, pentru achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/societăți comerciale în Sectoarele 1 și 5, în timpul pandemiei.

Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți) și au fost coordonate fie de primar, fie de Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (CIDSDIPP) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5.

Dintre persoanele față de care s-a dispus efectuarea urmăririi penale, DNA îi menționează pe Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

ADVERTISING

Romeo Aurelian Clinciu, la data faptelor director al Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (2 fapte), fals intelectual (18 fapte), uz de fals (4 fapte, din care una în formă continuată), participație improprie la fals intelectual, în modalitatea instigării unei persoane care comite fapta fără vinovăție, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic, în formă continuată, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave.

Larian Leonard Petre, la data faptelor director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii, fals intelectual (15 fapte), uz de fals (3 fapte din care una în formă continuată), complicitate la fals informatic (3 fapte, din care una în formă continuată), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, delapidare cu consecințe deosebit de grave, tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

ADVERTISING

Anca Mihaela Moise, la data faptelor director al Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii, deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual (9 fapte, din care una în formă continuată), fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Maria Magdalena Moise, la data faptelor director executiv al Direcției Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și reprezentant al acționarului Sectorul 1 București în Adunarea Generală a Acționarilor C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat.

ADVERTISING

Răzvan Rotaru, la data faptelor director al Direcției Administrative din cadrul C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual (3 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ionuț Tiberiu Caracote, la data faptelor reprezentant al acționarului Administrația Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1, în adunarea generală a C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave.

Daniel Tudorache, deputat în Parlamentul României, la data faptelor primar al Sectorului 1 București, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, iar Dragoș Florescu, la data faptelor președinte al Consiliului de Administrație al C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (2 fapte), complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

Cum acționa grupul infracțional

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „Începând cu luna august 2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 și 5.

Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

În baza unui „program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului”, arată DNA.

Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participației penale), inclusiv cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziție desfășurate de entitățile publice.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial.

În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

DNA arată că, în realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.

„Aspectele menționate mai sus nu ar fi fost realizabile dacă suspecții, funcționari publici, nu ar fi comis mai multe infracțiuni de fals și nu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, prevăzute de legislația primară, în legătură cu organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor respective. Ca urmare a infracțiunilor săvârșite s-ar fi obținut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei”, potrivit DNA.

În acest dosar se fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇