Pentru bani, Danemarca renunță la o sărbătoare legală, veche de secole, și înfurie Biserica

Pentru bani, Danemarca renunță la o sărbătoare legală, veche de secole, și înfurie Biserica

În timp ce noi ne pregătim de o minivacanţă dată prin bunăvoinţa Guvernului pentru bugetari, Danemarca dorește să-și atingă angajamentele financiare NATO cu trei ani înainte de termen și a introdus un proiect de lege în Parlament prin care anulează o sărbătoare legală, veche de secole.

Guvernul danez, o coaliție de partide de centru-stânga și centru-dreapta, spune că astfel se va ajunge mai repede la cheltuieli militare de 2% din PIB, o țintă convenită pentru 2030, scrie EUObserver.

Potrivit Ministerului de Finanțe, prin eliminarea acestei sărbători publice din calendarul angajaților se vor aduce venituri suplimentare de 3,2 miliarde de coroane daneze (430 milioane euro) pe an.

ADVERTISING

„Cred că țara noastră a scăpat relativ ieftin, cu un război pe continentul nostru, și suntem în măsură să facem mai mult din ceea ce trebuie să facem în alianța noastră militară și pentru securitatea danezilor prin desființarea unei sărbători publice”, spunea în decembrie premierul danez Mette Frederiksen.

Pe atunci, Frederiksen a declarat că angajații nu vor primi nicio compensație financiară, deși proiectul depus acum în Parlament prevede o creștere a salariului cu 0,45% în schimbul eliminării uneia dintre cele 11 sărbători legale pe care le au angajații danezi în fiecare an.

ADVERTISING

„Guvernul propune ca suplimentarea timpului de lucru să fie compensată în mod corespunzător. Acest lucru înseamnă că atât angajații cu salariu fix, cât și angajații plătiți cu ora vor fi plătiți de angajator pentru timpul muncit în plus.

Dacă vrem să ne protejăm securitatea națională, ținând cont de invazia lui Putin în Ucraina, cu toate implicațiile ei mai ample, toți trebuie să contribuim”, a declarat pentru EUobserver ministrul Muncii, Ane Halsboe-Jørgensen.

Marea Rugăciune este o sărbătoare creștină care datează din secolul al XVII-lea și este sărbătorită în a patra vineri după Paște.

ADVERTISING

Din 1770, nu au mai fost aduse modificări sărbătorilor Bisericii Evanghelice Luterane, motiv pentru care episcopii țării consideră această propunere „o încălcare semnificativă a tradiției bisericii”.

Legătura dintre eliminarea unei sărbători legale și creșterea bugetelor pentru apărare este o surpriză, au spus aceștia într-o declarație comună a episcopilor danezi.

Criticile au venit și din partea Confederației Sindicatelor Daneze (FH), care s-a reunit săptămâna trecută pentru a discuta propunerea, pe care a descris-o drept un „atac flagrant asupra modelului danez de muncă”, potrivit președintelui Lizette Risgaard.

În schimb, confederația patronatelor, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), susține propunerea Guvernului, afirmând că va crește forța de muncă cu 8.500 de lucrători cu normă întreagă.

Dacă proiectul de lege va respecta regulile parlamentare, ar putea fi adoptat în termen de o lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇