Prima oară când Danemarca spune DA prin referendum UE. Se va alătura politicii de apărare a Uniunii Europene, după un vot covârşitor

Prima oară când Danemarca spune DA prin referendum UE. Se va alătura politicii de apărare a Uniunii Europene, după un vot covârşitor

O majoritate covârșitoare a danezilor, aproape 67%, a votat în favoarea unei integrări în politica de apărare a Uniunii Europene (UE), la trei luni de la lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, într-un referendum.

Victoria taberei ”da” în acest referendum de miercuri are loc după ce Finlanda şi Suedia au cerut să adere la NATO, în contextul în care războiul rus din Ucraina determină mai multe ţări din Europa să-şi modifice politica apărării, scrie AFP.

”În această seară, Danemarca a dat un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi preşedintelui rus Vladimir Putin. Noi vom arăta că, atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea Europei, noi, ceilalţi, ne unim.

ADVERTISING

A existat o Europă înainte de 24 februarie, înaintea invaziei ruse, şi există o Europă după”, le-a declarat susţinătorilor săi premierul Mette Frederiksen.

Preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen au salutat acest vot ”istoric” al Danemarcei.

”Salut mesajul puternic de angajare faţă de securitatea noastră comună transmis de poporul danez”, a scris, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedinta CE, care se declară ”convinsă că Danemarca şi UE vor profita de această decizie”.

”Poporul Danemarcei a făcut o alegere istorică”, a salutat, la rândul său, preşedintele Consiliului European.

Istoria NU a Danemarcei

Stat membru din 1972, Danemarca a avut primul moment de euroscepticism respingând prin referendum cu 50,5% în 1992 tratatul de la Maastricht. 

ADVERTISING

Pentru a ridica blocajul - care ameninţa intrarea în vigoare a tratatului fondator în toată Uniunea Europeană -, Copenhaga a obţinut o serie de derogări, numite "opt outs" (opţiuni de retragere) în jargon european şi ţara a spus în final "da" într-un nou scrutin anul următor. 

De atunci, Danemarca a rămas în afara zonei euro - respinsă prin referendum în 2000 - dar şi în afara politicii europene în materie de afaceri interne şi de justiţie - din nou respinsă prin referendum în 2015 - precum şi a apărării. 

ADVERTISING

Sub această derogare, ţara scandinavă - membră fondatoare a NATO - nu a participat la nicio misiune militară a UE. Până acum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇