Danemarca: Milioane de nurci sacrificate în noiembrie vor fi dezgropate anul viitor şi incinerate

Danemarca: Milioane de nurci sacrificate în noiembrie vor fi dezgropate anul viitor şi incinerate

Danemarca va dezgropa milioane de nurci sacrificate în noiembrie după ce s-a descoperit că erau purtătoarele unei versiuni mutante de Sars-CoV-2. Decizia a fost luată duminică de parlamentul danez pentru a se evita ca nurcile să devină deşeuri biologice periculoase.

Potrivit Bloomberg, peste şase luni vor fi dezgropate aproximativ patru milioane de nurci. Cele şase luni sunt considerate o perioadă suficient de lungă pentru ca respectivele cadavre să poată fi manipulate în siguranţă, fără risc de contaminare cu coronavirus. După ce vor fi dezgropate, nurcile vor fi incinerate.

ADVERTISING

La începutul lunii noiembrie, autorităţile daneze au decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci de la fermele din Danemarca, după ce s-a descoperit că animalele erau purtătoare ale unei versiuni mutante de Sars-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor. De atunci, au mai raportat cazuri de coronavirus la nurci cinci ţări, însă niciuna nu a decis măsuri radicale ca în Danemarca.

Două gropi comune au fost săpate în grabă în noiembrie pe terenuri ale armatei în apropiere de Holstebro şi Karup. Însă executivul danez, care era deja criticat pentru felul în care a gestionat “criza nurcilor”, a fost nevoit să recunoască faptul că gropile reprezintă un risc pentru mediu, putând fi contaminate pânza freatică şi lacurile din zonă.

ADVERTISING

Potrivit Ministerului Agriculturii, riscul de poluare nu este considerat urgent, iar autoritatea de mediu monitorizează situaţia, ceea ce înseamnă că se poate aştepta până în luna mai pentru ca nurcile să fie dezgropate.

Ministrul agriculturii din Danemarca și-a dat demisia, după ordinul ilegal de sacrificare a milioane de nurci

Șase țări au înregistrat cazuri de Covid-19 la nurci. Marea Britanie a interzis intrarea persoanelor care vin din Danemarca

Ar trebui sa fim îngrijoraţi de mutaţia noului coronavirus descoperită la nurci? Ce spune ECDE

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇