Curtea de Justiţie a UE amendează Polonia cu 1 milion de euro pe zi

Curtea de Justiţie a UE amendează Polonia cu 1 milion de euro pe zi

Curtea de Justiţie a UE a dispus miercuri Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii Supreme.

„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează în comunicatul CJUE, relatează DPA, Reuters şi AFP.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

ADVERTISING

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

”Respectarea măsurilor provizorii dispuse la 14 iulie este necesară, în vederea evitării unei prejudicieri grave şi ireparabile a ordinii juridice a Uniunii Europene şi a valorilor pe care este fondată Uniunea, şi anume cea de stat de drept”, subliniază miercuri CJUE.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

ADVERTISING

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

"Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte", afirma atunci preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Tensiunile au crescut în urma unei hotărâri, la 7 octombrie, a Tribunalului Constituţional polonez, care a decretat anumite articole ale tratatelor europene incompatibile cu Constituţia poloneză.

ADVERTISING

Această hotărâre a fost denunţată de către Bruxelles drept un atac fără precedent asupra primatului dreptului european şi asupra competenţei CJUE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇