Polonezii au ieşit în stradă, în peste 100 de orase, de teamă că Guvernul vrea să scoată țara din UE. Deja e popular termenul ”Polexit”

Polonezii au ieşit în stradă, în peste 100 de orase, de teamă că Guvernul vrea să scoată țara din UE. Deja e popular termenul ”Polexit”

Peste 100.000 de polonezi au ieșit în stradă pentru a milita pentru apartenența la Uniunea Europeană după ce o lege controversată riscă să scoată Polonia din blocul european.

Potrivit organizatorilor, protestele s-au desfășurat în peste 100 de oreașe poloneze, dar și în câteva alte orașe de peste hotare, scrie Al Jazeera.

Ieșirile în stradă au loc după ce Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis, joi, că o parte din legile UE nu sunt compatibile cu constituția țării, subminând pilonul legal al blocului comunitar format din 27 de națiuni.

Aceasta este, însă, doar ultima scânteie din ultimii ani de tensiune dintre Bruxelles și conducerea poloneză de dreapta a partidului Lege și Justiție (PiS) de când acesta a venit la putere, din 2015.

ADVERTISING

Oamenii strigă: Rămânem (în UE)!

Cele mai multe dintre proteste au loc în capitala Varșovia, spun organizatorii. Unii flutură steaguri ale Poloniei, dar și ale UE și strigă ”Rămânem!”.

Luni, Poliția din Varșovia a anunțat că a reținut patru oameni în timpul protestului, inclusiv pe nepotul premierului polonez Mateusz Morawieck, Franek Broda. Acesta acuză forțele de ordine că l-ar fi lovit în cap, în timp ce era pus la pământ și încătușat.

Purtătorul de cuvânt al Poliției din Varșovia a confirmat că tânărul de 18 ani a fost reținut temporar și că forțele de ordine au folosit cătușe, dar nu a comentat acuzațiile de brutalitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Broda este un critic vehement al Guvernului și un activist pentru drepturile comunității LGBTQ.

”Vor să poată încălca legile democratice fără teamă de repercusiuni”

Donald Tusk, fostul șef polonez al Consiliului European, actualmente lider al principalului partid de opoziție Platforma Civică, este cel care i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă duminică.

Într-un discurs în fața Castelului Regal din Varșovia, acesta a afirmat că politicile PiS pun în pericol viitorul Poloniei în UE.

”Știm de ce vor să iasă din UE, ca să poată încăla legile democrației, fără teamă de pedeapsă”, a afirmat Tusk.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din lunia iunie și iulie, polonezii care au încredere în Uniunea Europeană sunt de două ori mai numeroși decât cei care au încredere în guvernul lor.

ADVERTISING

Cu toate acestea, protestatarii susțin că decizia surprinzătoare a Regatului Unit de a ieși din blocul comunitar s-ar putea reflecta și în situația Poloniei, în condițiile în care Varșovia și Bruxelles-ul se află acum în plin conflict.

”Așa cum Brexit-ul a devenit o realitate, ceva neașteptat de altfel, același lucru se poate întâmpla și aici”, spune Janusz Kuczynski, un protestatar în vârstă de 59 de ani.

Televiziunea de stat TVP, despre care criticii spun că este părtinitoare Guvernului, avea ca bandă de Breaking News ”Proteste împotriva constituției” în timp ce rula imagini de la evenimente.

Premierul, mulțumit de decizia Curții

Partidul PiS, pe de altă parte, susține că nu are niciun plan de ”Polexit”.

Jacek Sasin, membru PiS, susține că totul este ”o invenție a unei opoziții slabe care nu are alte idei”.

Dar guvernul populist polonez se află în conflicte tot mai adânci cu Bruxelles-ul pe probleme arzătoare, de la drepturile comunității LGBTQ la independența Justiției.

În timp ce politicienii din întreaga Europă au atras atenția la pericolul pe care îl reprezintă decizia de joi, premierul Morawiecki a primit cu bucurie vestea, spunând că fiecare stat membru trebuie tratat cu respect.

Tribunalul Constituțional a preluat cazul după ce Morawiecki a făcut o solicitare, întrebând dacă instituțiile europene pot opri reorganizarea judiciară a Poloniei.

Solicitarea făcea referire la faptul că, în martie, Curtea Europeană de Justiție a decis că noile legi ale Poloniei pentru numirea judecătorilor Curții Supreme ar putea încălca legile UE și a cerut Varșoviei să le suspende.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇