Preşedintele principalului partid din coaliţia conservatoare aflată la putere în Polonia, Jarosław Kaczynski, a anunţat sâmbătă că Varşovia va renunţa la un aspect controversat al reformei sistemului său de justiţie, măsură ce a fost solicitată de Uniunea Europeană, transmite AFP.
„Vom suprima Camera disciplinară (a Curţii Supreme) în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)”, a declarat preşedintele PiS (Lege şi Justiţie) într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP.
Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menţionat politicianul polonez.
La 14 iulie, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”.
Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme” cu Constituţia Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare, aminteşte France Presse. Săptămâna aceasta, preşedinta Curţii Supreme a anunţat îngheţarea provizorie a activităţilor controversatei camere.
„Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate şi extind competenţa tribunalelor UE”, a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că „totuşi, obiectul litigiului există fără îndoială”.
Polonia va renunța la Camera disciplinară a Curții Supreme, obiectul litigiului cu UE
Foto: Hepta.ro
ADVERTISING