Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia lor. Reacţia de la Bruxelles

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia lor. Reacţia de la Bruxelles

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.

”Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller. ”Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”.

”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP.

ADVERTISING

Ea a denunţat ''ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez'' şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.

Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Varşoviei.

ADVERTISING

Şeful PE: Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe

UE a acuzat Executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.

Curtea de Justiţie a UE a decis, miercuri, că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase Guvernul.

Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe, a declarat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, într-o postare pe Twitter.

"Verdictul de astăzi din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre", a postat Sassoli.

"Facem apel la Comisia Europeană să întreprindă măsurile necesare", a adăugat şeful legislativul comunitar.

ADVERTISING

Citeşte mai multe despre problemele UE cu Justiţia din Polonia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇