Cum arată noul conac de lux, cu 46 de camere, unde stă ambasadorul României în SUA. Chiria e aproape dublă faţă de vechea casă (Galerie foto)

Cum arată noul conac de lux, cu 46 de camere, unde stă ambasadorul României în SUA. Chiria e aproape dublă faţă de vechea casă (Galerie foto)

Ambasadorul României în Statele Unite (Andrei Muraru) s-a mutat într-o clădire de lux din Washington, unde plăteşte o chirie aproape dublă faţă de vechea sa reşedinţă.

Proprietatea de peste 2.000 mp, unde stă acum, are o vilă somptuoasă cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, şi se află pe celebrul Embassy Row (zona ambasadelor), dezvăluie PressHub, care a aflat că MAE plăteşte chirie de 21.000 de dolari pe lună pentru această reşedinţă, față de 13.150 de dolari cât dădea pe vechea clădire.

resedinta-noua-SUA

Conacul a fost până în anii ’70 locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în SUA, care dădea aici petreceri grandioase, la care au participat vedete de la Hollywood, printre care Elizabeth Taylor sau Barbara Streisend.

scara-resedinta-ambasador-sua

După ce în Iran a fost revoluţie şi la putere a ajuns regimul islamic al ayatolahului Khomeini, clădirea a fost preluată de Departamentul de Stat. Şi a stat nelocuită mult timp, până la renovarea din 2020. Scoasă la închiriat abia acum, şi-a găsit rapid un locatar: ambasadorul României.

semineu-resedinta-ambasador

Explicaţiile MAE

Ministerul de Externe explică de ce şi-a schimbat ambasadorul nostru reședința.

ADVERTISING

„Fosta reședință a fost închiriată în anul 1994 de la Departamentul de Stat al SUA. În cei 28 de ani în care imobilul a fost utilizat ca reședință oficială a ambasadorilor României în SUA, proprietarul/administratorul nu a realizat lucrări de reparații și reamenajare a interiorului imobilului (cu excepția unor intervenții de urgență urmare a unor evenimente neprevăzute, precum inundații), inclusiv a curții. Astfel, clădirea necesita o reabilitare amplă, care să cuprindă reparații capitale, renovare și igienizare”, se arată într-un răspuns al MAE, pentru sursa citată.

baie-resedinta-ambasador-sua

Ministerul de Externe mai spune că vechiul imobil nu putea fi restaurat din fondurile publice ale ambasadei, deoarece acesta nu este proprietatea statului român și nici proprietarul nu avea de gând să o facă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât despre diferenţa de chirie, MAE transmite că a negociat la sânge.

dus-resedinta-ambasador-sua
sauna-resedinta-sua

*Fotografii: Zillow


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇