CSAT: România îl va susține pe Mark Rutte să devină noul șef NATO. Iohannis s-a retras de săptămâna trecută

CSAT: România îl va susține pe Mark Rutte să devină noul șef NATO. Iohannis s-a retras de săptămâna trecută

Preşedintele Klaus Iohannis i-a informat, joi, pe membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că s-a retras încă de săptămâna trecută din competiţia pentru şefia NATO.

Aşa că Iohannis le-a cerut să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, membrii CSAT s-au declarat în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez.

Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO. Şi Slovacia îl va susţine, a anunţat noul preşedinte slovac Peter Pellegrini.

ADVERTISING

În acest nou context, Klaus Iohannis rămânea singur şi fără niciun aliat în cursa pentru şefia NATO.

ADVERTISING

Întrebat dacă în aceste condiţii îşi menţine candidatura, Iohannis a declarat miercuri că despre NATO va spune mai mult joi, după şedinţa CSAT.

În luna martie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că intră în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

ADVERTISING

Pe 22 mai, Iohannis afirma că discuţiile privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO ”sunt în toi”. ”Nu au avut loc alte discuţii pentru ocuparea altei funcţii, iar la NATO discuţiile sunt în toi, cum se spune, dar ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇