Ce spune Iohannis, rămas fără niciun aliat în cursa pentru șefia NATO: Considerați că acesta a fost un non-răspuns

Ce spune Iohannis, rămas fără niciun aliat în cursa pentru șefia NATO: Considerați că acesta a fost un non-răspuns

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă îşi menţine candidatura pentru şefia NATO şi a amânat un răspuns pentru… mâine.

El a precizat că aceste chestiuni le va prezenta prima dată în CSAT (joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13.00), după aceea şi opiniei publice.

”Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, a declarat şeful statului.

ADVERTISING

Ieri am aflat că Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO. Şi Slovacia îl va susţine, a anunţat noul preşedinte slovac Peter Pellegrini.

În acest nou context, Klaus Iohannis rămâne singur şi deocamdată nu a renunţat oficial la candidatura proprie pentru şefia NATO.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda, după ce Ungaria şi Slovacia şi-au ridicat obiecţiile faţă de Rutte.

ADVERTISING

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi marţi cu secretarul de Stat Antony Blinken, relatează agenţia EFE.

NATO ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliaţi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇