Criminalul de la Bruxelles venise în 2011 în Europa, când a ajuns pe insula italiană Lampedusa

Criminalul de la Bruxelles venise în 2011 în Europa, când a ajuns pe insula italiană Lampedusa

Tunisianul suspectat că a împuşcat mortal doi suporteri suedezi de fotbal la Bruxelles a sosit pe insula italiană Lampedusa în 2011, au declarat marţi două surse guvernamentale şi de securitate italiene, confirmând o informaţie iniţială a agenţiei de presă ANSA.

Suspectul a petrecut o perioadă de timp în Italia înainte de a se muta în Suedia, dar a fost expulzat de acolo în conformitate cu normele „Dublin” ale UE şi s-a întors în Italia, a precizat una dintre surse.

El a fost identificat în 2016 de poliţia din Bologna ca fiind un subiect cu risc de radicalizare islamistă şi a intrat sub observaţia serviciilor de informaţii, dar nu avea la acea vreme un cazier judiciar semnificativ, a precizat sursa.

ADVERTISING

Autorităţile italiene i-au pierdut urma la un moment dat în 2016 şi au presupus că s-a mutat din nou în străinătate, relatează Reuters.

La Bruxelles, ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a declarat că ţara sa a primit un raport neconfirmat în 2016 de la un serviciu de poliţie străin care indica faptul că presupusul atacator avea un "profil radicalizat" şi dorea să meargă într-o zonă pentru jihad.

Amintim că două persoane au fost ucise luni seara, în jurul orei 19:00, de un bărbat care a tras în ele cu o mitralieră, în centrul Bruxelles-ului, în apropiere de Place Sainctelette, pe Boulevard d’Yprès.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atacatorul s-a filmat apoi și a postat un video pe rețelele de socializare în care a spus că e membru al Statului Islamic. De altfel, martorii spun că a fi strigat de mai multe ori „Allahu akbar”.

Poliția belgiană a anunțat că a împușcat marți dimineață un suspect, după mai bine de 14 ore de căutări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇