Atac în Bruxelles în numele Statului Islamic. Suspectul a fost prins și împușcat după 14 ore

Atac în Bruxelles în numele Statului Islamic. Suspectul a fost prins și împușcat după 14 ore

Poliția belgiană a anunțat că a împușcat marți dimineață un suspect în atacul armat de luni din centrul Bruxellesului, după mai bine de 14 ore de căutări.

Ministrul de Interne a precizat că o anchetă urmează acum să stabilească dacă suspectul ucis este sau nu bărbatul care a comis atacul. Oficialul a precizat însă că arma folosită în atac a fost găsită asupra sa, potrivit SudInfo. Urmează acum să fie făcut un test de sânge pentru a-i confirma 100% identitatea.

Suspectul a fost prins în Cage aux Ours, Schaerbeek, lângă clădirea în care acesta figura că locuiește. A fost împușcat în trunchi în schimbul de focuri cu poliția și găsit apoi într-o cafenea în care se refugiase. A fost preluat de o ambulanță și a intrat în stop cardio-respirator pe drum. Autoritățile au anunțat că acesta este încă resuscitat, și puțin mai târziu procuratura a confirmat că suspectul a murit.

ADVERTISING

Anterior, polițiștii au efectuat percheziții în locuința sa, dar el nu a fost găsit acolo. În schimb, scuterul pe care l-a folosit în atac se afla în fața clădirii și a fost ridicat de polițiști.

Oficialii au anunțat că, deși alerta teroristă a fost urcată la cel mai ridicat nivel, nu vor fi scoși pe străzi soldați înarmați.

„Am decis să nu facem asta. În cazul atacurilor din 2016, decizia a fost luată mai târziu. Nu exclud măsuri suplimentare, dar pentru aceasta am stabilit după consultări că nu este cazul”, a declarat ministrul de Interne Annelies Verlinden, care a precizat însă că forțele de ordine sunt în alertă maximă și că măsuri de securitate suplimentare au fost luate în unele locuri, cum ar fi cădirile unde își desfășoară activitatea misiunea diplomatică a Suediei.

ADVERTISING

Amintim că două persoane au fost ucise luni seara, în jurul orei 19:00, de un bărbat care a tras în ele cu o mitralieră, în centrul Bruxelles-ului, în apropiere de Place Sainctelette, pe Boulevard d’Yprès.

Atacatorul s-a filmat apoi și a postat un video pe rețelele de socializare în care a spus că e membru al Statului Islamic. De altfel, martorii spun că a fi strigat de mai multe ori „Allahu akbar”.

Cele două victime sunt cetățeni suedezi.

Naționala de fotbal a Suediei trebuia să joace ieri seară în calificări la Euro 2024. Meciul a fost însă întrerupt de jucătorii suedezi și a durat apoi ore bune până când toți suporterii au fost evacuați în siguranță de pe stadionul King Baudouin. Abia în jurul orei 04:00 ultimii suporteri suedezi au fost scoși din stadion.

ADVERTISING

Presa belgiană a reconstituit atacurile. Bărbatul îmbrăcat într-o geacă portocaliu fosforescent ca la serviciile de salubrizare a tras întâi într-un taxi în care erau doi cetățeni suedezi dintre care cel puțin unul a murit. Taximetristul a fost și el rănit, dar e în afara oricărui pericol.

Apoi atacatorul ar fi urmărit cu scuterul un alt suporter suedez care s-a refugiat în holul de intrare de la Flemish Housing Fund, a intrat după el, l-a împușcat de mai multe ori, inclusiv după ce deja căzuse la pământ cu fața în jos, după care s-a urcat pe scuter și a plecat.

La scurt timp pe rețelele de socializare a început să circule și o filmare făcută de un bărbat într-o geacă tot portocaliu fosforescent care pretindea că este atacatorul. El a spus că este membru al Statului Islamic și că a ucis „necredincioși” pentru a „răzbuna musulmanii”. „Trăim și murim pentru religia noastră”, a adăugat, insistând că a ucis 3 persoane.

Procuratura a anunțat că atacatorul a fost identificat puțin înainte de miezul nopții - un tunisian de 45 de ani, pe nume Abdesalem, care locuiește în Schaerbeek și era în atenția autorităților ca persoană radicalizată.

Liderii europeni, inclusiv Klaus Iohannis, au reacționat cu mesaje de condamnare a terorismului.

„Condamnăm cu fermitate atacul terorist de la Bruxelles. România transmite condoleanţe familiilor victimelor. Rămânem uniţi în jurul valorilor noastre comune europene, unde teroarea şi ura nu îşi au locul”, este mesajul postat de preşedintele României pe X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇