Franța mobilizează peste 7.000 de militari și ridică alerta teroristă la nivelul maxim, după atacul cu cuțitul din liceu

Franța mobilizează peste 7.000 de militari și ridică alerta teroristă la nivelul maxim, după atacul cu cuțitul din liceu

Franța a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel și a mobilizat 7.000 de militari din forţa Sentinelle, după ce un presupus islamist radical a ucis un profesor și a rănit alți trei într-un liceu din nordul țării.

Prim-ministrul Élisabeth Borne a declarat vineri seara că țara va fi sub alertă teroristă “iminentă”, cel mai înalt nivel al sistemului Vigipirate, pentru o perioadă limitată, în timp ce se stabilește nivelul de risc, transmite The Guardian.

Această măsură a venit după ce un suspect terorist, supravegheat de autorități pentru că se bănuia că ar fi extremist islamist, a înjunghiat mortal un profesor francez la liceul Gambetta din Arras (Pas-de-Calais), în nordul Franței.

ADVERTISING

Dominique Bernard, în vârstă de 57 de ani, a murit în curtea școlii din cauza a mai multor răni la nivelul gâtului, în timp ce colegii săi l-au confruntat pe atacatorul său. În atac au mai fost rănite alte trei persoane.

Atacatorul, numit Mohammed M, este un fost elev de origine cecenă care a intrat în liceu strigând „Allahu Akbar”, fiind cunoscut de serviciile de securitate pentru implicarea sa în extremismul islamist.

ADVERTISING

În context, până la 7.000 de militari din forţa Sentinelle au fost mobilizați în Franța. „Cu ocazia reuniunii de securitate de ieri (vineri - n.red.), Președintele Republicii a decis că vom mobiliza până la 7.000 de soldați din forţa Sentinelle, care vor fi desfășurați până luni seara și până la noi ordine”, a indicat Palatul Elysee, confirmând o informație publicată de RTL, informează Le Figaro.

Operaţiunea Sentinelle a fost desfăşurată pentru prima dată în 2015 de François Hollande, după atacurile de la Charlie Hebdo şi Hyper Cacher.

ADVERTISING

Invitat vineri seară la postul TF1, ministrul de interne Gérald Darmanin a vorbit despre "o atmosferă extrem de negativă" în Franţa, făcând legătura "între ceea ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu şi actul atacatorului de la Arras”, transmite News.ro.

Buletinul Vigipirate subliniază că sporirea nivelului de securitate intervine "într-un moment de mare expunere", cu Cupa Mondială de rugby şi evenimentele din Orientul Mijlociu "care se adaugă la o situaţie geopolitică internaţională care s-a deteriorat deja considerabil".

Atacul din Arras a avut loc, de asemenea, în contextul în care luni se comemorează asasinarea lui Samuel Paty, un profesor de istorie şi geografie care a fost decapitat la 16 octombrie 2020 pentru că a prezentat caricaturi cu Mahomed în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare.

Atacatorul din Arras, Mohammed Mogouchkov, fusese monitorizat recent de Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI). El a fost arestat joi "pentru a verifica dacă nu avea nicio armă asupra sa" şi pentru a-i verifica telefonul şi mesajele criptate, înainte de a fi eliberat, potrivit lui Gérald Darmanin. Dreapta a îndemnat guvernul să introducă "starea de urgenţă", în timp ce extrema dreaptă a subliniat "lacunele" şi a cerut demisia ministrului de Interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇