Atac cu mitralieră în Bruxelles. Un bărbat care spune că e din Statul Islamic a împușcat mai multe persoane (Video)

Atac cu mitralieră în Bruxelles. Un bărbat care spune că e din Statul Islamic a împușcat mai multe persoane (Video)

Cel puțin două persoane au fost ucise de un bărbat care a tras în ele cu o mitralieră, în centrul Bruxelles-ului, în apropiere de Place Sainctelette, pe Boulevard d’Yprès.

Atacatorul s-a filmat apoi și a postat un video pe rețelele de socializare în care susține că e membru al Statului Islamic. De altfel, martorii spun că a fi strigat de mai multe ori „Allahu akbar”, potrivit Sudinfo.be.

Potrivit ziarului belgian Het Laatste Nieuws, victimele ar fi cetățeni suedezi. Naționala de fotbal a Suediei juca în această seară în Belgia în calificările la Euro 2024, dar nu este clar că victimele se aflau la Bruxelles cu această ocazie, precizează BBC. Meciul a fost suspendat, la decizia jucătorilor, însă suporterii au fost închiși pe stadionul King Baudouin pentru siguranța lor. Abia cu puțin înainte de miezul nopții (ora locală) a început evacuarea lor. În tribune erau în jur de 700 de suporteri suedezi.

ADVERTISING

Atacatorul e încă liber. Nivelul de alertă teroristă a fost crescut la 4, nivelul maxim care indică o amenințare serioasă sau iminentă. Totodată, mai multe stații de metrou au fost închise și tramvaiele nu circulă între Belgica și Lemonnier. Și la frontieră a fost întărită securitatea.

Filmul atacului

Presa belgiană a reconstituit atacurile. Bărbatul îmbrăcat într-o geacă portocaliu fosforescent ca la serviciile de salubrizare a tras întâi într-un taxi în care erau doi cetățeni suedezi dintre care cel puțin unul a murit. Taximetristul a fost și el rănit, dar e în afara oricărui pericol.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Presa belgiană spune că apoi atacatorul ar fi urmărit cu scuterul un alt suporter suedez care s-a refugiat în holul de intrare de la Flemish Housing Fund, a intrat după el, l-a împușcat de mai multe ori, inclusiv după ce deja căzuse la pământ cu fața în jos, după care s-a urcat pe scuter și a plecat.

Imaginile postate pe rețelele de socializare au surprins parțial acest atac.

Filmul postat de atacator

La scurt timp pe rețelele de socializare a început să circule și o filmare făcută de un bărbat într-o geacă tot portocaliu fosforescent care pretinde că este atacatorul. Potrivit SudInfo, bărbatul spune că e membru al Statului Islamic și că a ucis „necredincioși” pentru a „răzbuna musulmanii”. „Trăim și murim pentru religia noastră”, mai spune el și susține că a ucis 3 persoane.

ADVERTISING

Procuratura a anunțat că atacatorul a fost identificat, dar încă nu a fost prins. El este un tunisian de 45 de ani, pe nume Abdesalem, locuiește în Schaerbeek și era în atenția autorităților pentru că era radicalizat.

Procuratura spune că „naționalitatea suedeză a victimelor este menționată ca posibilă motivație a atacului”.

Premierul și miniștrii de Interne și Justiție s-au dus la Centrul Național pentru Situațiile de Criză și monitorizează de acolo situația.

Premierul Alexander De Croo a postat un mesaj pe X: „Sincere condoleanțe familiilor văduvite în urma atacului laș din Bruxelles. Monitorizăm evoluția situației și le cerem cetățenilor din Bruxelles să fie vigilenți”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇