Ciolacu și Revoluția. Corpul de Control motivează demiterea secretarului de stat Dodu: 65 de titluri retrase ilegal

Ciolacu și Revoluția. Corpul de Control motivează demiterea secretarului de stat Dodu: 65 de titluri retrase ilegal

Corpul de Control al prim-ministrului vine cu precizări despre controlul făcut la Secretariatul de stat pentru revoluţionari. Instituția spune că a stabilit că retragerea titlurilor de luptător la Revoluţia din 89 pentru 65 de persoane a fost realizată fără ca acestea să fie anulate în instanţă şi a mai precizat că demersurile de anulare a titlurilor au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale.

Precizările vin după ce Marcel Ciolacu l-a demis pe şeful Secretariatului, Mihai Dodu, cel care a iniţiat respingerea cererii premierului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989. Funcţia va fi preluată de Sever-Romulus Stana.

ADVERTISING

De altfel, Ciolacu a precizat joi seară că fostul prim-ministru Nicolae Ciucă a solicitat un control la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari şi că în urma acestui control a fost solicitată schimbarea din funcţie a lui Mihai Dodu. Ciolacu a subliniat că decizia nu are nicio legătură cu dosarul său de revoluţioar, el renunţând la acest statut.

Așadar, Corpul de Control al premierului (CCPM) a anunţat vineri, că a derulat o acţiune de documentare la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 („SSRML”) în baza Planului de control al CCPM aferent anului 2023, document aprobat de prim-ministrul României în luna ianuarie 2023.

ADVERTISING

Potrivit dispoziţiilor ce reglementează activitatea CCPM, a fost întocmită o notă de constatare ce reprezintă actul de control intermediar elaborat pe parcursul acţiunii de documentare la finalizarea etapei de verificare la faţa locului. La finalizarea acţiunii de documentare, după analiza punctului de vedere formulat de către entitatea verificată, urmează să fie întocmită nota de informare, document ce constituie actul final de control.

“Sinteza constatărilor preliminare a făcut obiectul informării transmise prim-ministrului României, cu propunerea privind eliberarea din funcţie a secretarului de stat Mihai Iulian Dodu preşedinte al SSRML în conformitate cu dispoziţiile Codului administrativ”, a precizat Corpul de Control al premierului.

ADVERTISING

În urma acţiunii de documentare au fost formulate mai multe concluzii.

Una dintre acestea se referă la faptul că membrii Comisiei art. 49 au anulat certificatele de Luptător cu Rol Determinant („LRD”) unui număr de 65 de persoane, invocând ca element de noutate decretele preşedintelui României nr. 232/2022 şi nr. 1068/2022, acte care nu intră în categoria documentelor calificate cu acest titlu, în contextul în care doar o parte dintre aceste persoane aveau hotărâri judecătoreşti definitive prin care le-a fost respinsă cererea de acordare a calităţii de “LRD”.

De asemenea, reprezentanţii Corpului de Control au mai precizat că retragerea titlurilor de LRD s-a efectuat fără ca pentru cele 65 de persoane să fie anulate în instanţa de contencios administrativ certificatele LRD care erau deja emise la data retragerii titlurilor de LRD prin Decretul nr. 232/2022 şi Decretul nr. 1068/2022.

Iar asta deşi art. 1 alin. (6) din Legea Contenciosului administrativ nr. 554/2004 prevede că SSRML putea solicita în instanţă anularea acestor certificate, raportat la faptul că actul nu mai putea fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, iar instanţa de judecată ar fi avut obligaţia a se pronunţa şi asupra efectelor juridice produse de acestea, respectiv asupra legalităţii obţinerii de drepturi în perioada deţinerii certificatelor LRD fără temei legal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇