Coronavirus: Un nou lockdown pentru viața de noapte din Berlin

Coronavirus: Un nou lockdown pentru viața de noapte din Berlin

Multe capitale sunt în prezent puncte fierbinți în noul val al pandemiei de coronavirus. La Berlin, autorităţile locale au luat măsuri dure anti-Covid. Şi în Bucureşti au fost impuse restricţii severe.

Printre locuitorii din Berlin-Mitte, zona centrală a capitalei germane, coronavirusul a redevenit de câteva săptămâni principala temă de discuție. Străzile nu sunt destul de late, trotuarele prea mici şi vremea a fost însorită la începutul toamnei. Seara, oamenii au stat adesea spate în spate în restaurante și cafenele, ca și cum totul ar fi revenit la normal, ca şi cum ar fi trecut deja pandemia.

Au reapărut și turiștii dornici să savureze faimoasa "Princess Cheesecake" sau să bea un cocktail în localuri la modă. Prea mulți oameni în spații prea mici și fără controale. Nu are cum să se termine bine – au conchis numeroși localnici.

Și nu s-au înșelat, ba e chiar şi mai rău. La Berlin, nu doar centrul este o zonă aglomerată, ci și alte cartiere, precum Neukölln, Charlottenburg sau Friedrichshain, locuri în care străzile au fost din nou pline în ultima vreme.

ADVERTISING

Berlinul, zonă de risc

Institutul Robert Koch, principala autoritate sanitară germană, are o listă cu principalele focare de infecție din Germania. În primele 10 astfel de zone de risc germane sunt în prezent cinci cartiere berlineze.

"În cartierele berlineze afectate, răspândirea virusului are loc în mod difuz, parțial prin tineri turiști și participanți la viața de noapte", se menţionează în raportul Institutului. Potrivit autorității sanitare, aceste persoane "se infectează în călătorii sau la petreceri și răspândesc apoi virusul și în familiile lor."

În ansamblu, situația din Berlin este mai proastă acum decât în punctul culminant al primului val al pandemiei, în martie. Un sistem de avertizare de tip semafor, introdus de Senatul din Berlin, este în prezent pe roșu în două din cele trei poziții.

ADVERTISING

Cifrele Senatului berlinez arată de asemenea că majoritatea infecțiilor s-au constatat la persoane cu vârste între 20 și 40 de ani. Persoane din această grupă de vârstă s-au întâlnit frecvent în ultimele săptămâni în parcuri, la terase și baruri în aer liber.

În cele din urmă, a fost decisă închiderea numeroaselor cluburi din oraș. Și în interior au avut loc petreceri cu multă lume. "Nu s-a păstrat distanța, nu s-au purtat măști – zeci de cazuri noi după o nuntă organizată la Berlin", nota "BZ Berlin".

Adio petreceri

Parlamentul și guvernul german sunt afectate de situație, având în vedere că zona guvernamentală se află și ea în cartierul Berlin-Mitte. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cerut implementarea de urgență a regulilor decise pentru Berlin.

ADVERTISING

Critici au venit și din îndepărtatul München. Berlinul ar fi deja într-o situație aproape "scăpată de sub control", a declarat premierul Bavariei, Markus Söder.

Iar presa locală a ascuțit serios tonul. "Politicieni incapabili" au lăsat orașul să devină "rușinea Republicii", a scris "Berliner Zeitung".

Senatul berlinez a reacționat acum mai decis și mai dur decât se așteptau observatorii. Între orele 23 și 6 dimineaţa se aplică o interdicție de părăsire a locuinței. Orașul trebuie "liniștit", se precizează în declarația de presă comună a coaliției regionale de guvernare formate din social-democrați, ecologiști și Partidul Stângii.

Au fost închise toate localurile unde se vinde alcool. Nici la benzinării nu se mai permite comercializarea băuturilor alcoolice. Încălcările prevderilor se vor pedepsi aspru, cu amenzi de la 5000 de euro în sus.

Gastronomia și hotelurile sub presiune

În timpul nopții, au voie să se întâlnească maxim cinci persoane din două familii diferite. Petrecerile private sunt limitate la maxim 10 persoane. Toate măsurile sunt valabile inițial pentru trei săptămâni, până la sfârșitul lui octombrie. În funcție de evoluția numărului cazurilor noi, măsurile vor fi relaxate sau înăsprite.

Johannes, proprietarul restaurantului "Schwarzwaldstuben" din Berlin-Mitte, spune că acceptă noile reguli. Chiar dacă, la fel ca mulți alții în situația sa, se confruntă cu pierderi masive. Din cauza regulilor de distanțare are voie să instaleze mult mai puține mese în localul său. Întrebarea este dacă noile reglementări vor fi acum și controlate.

Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Din acest motiv, mulți din branșa sa ar fi relaxat din proprie inițiativă aplicarea regulilor, ceea ce a dus la agravarea din nou a epidemiei, spune el vădit nemulţumit.

Berlinul a trecut relativ cu bine prin primul val al pandemiei. Măsurile menționate intră în vigoare sâmbătă, 10.10.2020, la miezul nopții. Efectele se vor vedea însă abia în una-două săptămâni. Poate că va da și vremea o mână de ajutor. A venit toamna între timp și nu se mai așteaptă mulți turiști. Agenția de turism regională a și anunțat de altfel că nu va mai promova deocamdată destinația turistică Berlin.

Restricții și la București

Prefectul Bucureștiului, Gheorghe Cojanu, a anunțat că de miercuri se închid restaurantele și cafenelele (la interior), dar și cinematografele, teatrele și sălile de spectacole din capitala României. Măsurile sunt valabile pentru cel puțin șapte zile sau până când rata de incidență scade sub 1,5 la mie.

Ulterior, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat la TVR 1 că hotărârea privind închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelelor, sălilor de spectacol din București va include și sălile de jocuri de noroc. Măsura închiderii sălilor de jocuri de noroc este prevăzută în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență.

Prefectul Bucureștiului a mai precizat că se face o excepție pentru unitățile de cazare - hotel, pensiune, etc. - unde este permisă servirea în interior numai pentru cei cazați.

Kay-Alexander Scholz

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇